O dezbatere cu tema „Dezinformarea și ingerințele externe în procesul electoral din Republica Moldova”, organizată de europarlamentarul Eugen Tomac, s-a desfășurat în regim online. La dezbatere au participat mai mulți experți media și politologi din R. Moldova și România. 

În discursul de debut, Eugen Tomac a declarat că Bruxelles-ul condamnă modul în care sunt organizate alegerile parlamentare anticipate în rândul cetățenilor moldoveni de peste hotare în condițiile în care un procent consistent al cetățenilor trăiesc în afara R. Moldova.

În contextul pericolelor puse în discuție în cadrul dezbaterii, Petru Macovei, președintele Asociației Presei Independente (API), a subliniat că, din păcate R. Moldova nu are o strategie de securitate națională care să fie un document ce va încorpora toate mecanismele și pârghiile prin care statul se va proteja de interferențele străine, îndeosebi în campaniile electorale. Petru Macovei afirmă că API a identificat 22 de site-uri pro-Kremlin care activează în spațiul mediatic al R. Moldova. „Produsele editoriale ale acestor portaluri sunt clar cu tentă pro-rusă. Narativele acestor medii vizează câțiva actori politici: Maia Sandu, chiar dacă nu este concurent electoral, este ținta predilectă a mediilor propagandistice ruse”, a declarat Petru Macovei.

Printre narativele acestor site-uri se regăsește în primul rând ideea că Maia Sandu și PAS ar fi de fapt pionii Occidentului în R. Moldova. De asemenea se invocă faptul că SUA s-ar implica la modul direct în treburile interne ale R. Moldova. Orice întâlnire a reprezentanților CEC cu vreun ambasador Occidental creează un val de speculații în presa pro-rusă, că iată, occidentalii încearcă să influențeze rezultatele alegerilor. Se speculează că România este tot mai activă în R. Moldova în contextul alegerilor, iar cele mai nocive portaluri au reluat refrenul din campaniile electorale precedente că „România încearcă să readucă practicile fasciste în RM”. Un alt narativ se referă la faptul că Occidentul ar încerca să transforme R. Moldova în a doua Ucraina, cu un Maidan și cu reluarea războiului de la Nistru. O altă inepție difuzată de aceste portaluri este că europenii vor să transforme R. Moldova într-o a doua Olandă, deoarece „partenerii Maiei Sandu ca bărbații să poată naște copii”. O altă țintă a site-urilor pro-Kremlin este Blocul Renato Usatîi, deși cu o intensitate mult mai mică decât în cazul PAS. Asta se face pentru că acest bloc este un concurent direct pentru electoratul socialiștilor și comuniștilor.

Petru Macovei a mai subliniat faptul că R. Moldova „este oaza Sputnik-ului, care emite nu doar în regim online, ci și pe post de radio, deși nu are licență radio”.

Redactorul-șef Veridica.ro, Cătălin Gombos, spune că unele narațiuni folosite în R. Moldova sunt adaptări după cele folosite în România anilor 1990 - „Nu ne vindem țara” - acum este pericolul capitaliștilor care vin. „În Republica Moldova, una specifică este cea cu moldovenismul, în care se promovează că există poporul și limba moldovenească. Se reinventează istoria, în care se afirmă că moldovenii de secole au luptat umăr la umăr cu rușii, noi știind că istoric este imposibil. În actuala campanie electorală se încearcă să se instaureze un climat de frică - dacă vine dreapta la putere va fi război civil în Transnistria, pentru că NATO și România vrea acest lucru. O altă narațiune ține de faptul că R. Moldova a pierdut piața rusească pentru că a semnat acordul de liber schimb cu UE, ignorându-se embargourile impuse de Rusia”, a declarat Gombos.

Istoricul și publicistul George Damian spune că se bucură văzând că de 20 de ani sunt aceiași oameni pe acest subiect. „Suntem aceiași oameni și avem aceleași idei. Respectiv, toate monitorizările recente sau mai puțin recente se suprapun unor evenimente și unor știri false din anii 1990. Soluțiile care circulă sunt aceleași din anii 1990. Concluzia mea este că ne învârtim în cerc. La Chișinău avem din nou mitul salvatorului european față în față cu hidra estică care are multe capete și este greu de biruit, această narațiune se repetă la fiecare ciclu electoral. Părerea mea este că locuitorii dintre Prut și Nistru au devenit imuni și își selectează informațiile, ceea ce înseamnă că mesajele transmise prin mass-media nu prea ajung la cetățenii cu drept de vot”, a conchis George Damian.

Politologul Sorin Ioniță spune că toți cei prezenți vor o Moldovă europeană. „Problema este că trebuie să avem o schemă foarte bună pentru a penetra acest blocaj informațional. Există o regulă că nu poți să combați emoțiile cu faptele, oamenii având capacitatea să suprime faptele pe care le vâd în fața lor dacă au un atașament emoțional foarte mare, precum ar fi sovieto-nostalgia. Noi ne batem cu marea bulă propagandistică „Russki mir” în care o mare parte din populația R. Moldova încă trăiește. Igor Dodon este astăzi Nicolae Ceaușescu cu popi, acesta este partidul socialiștilor din R. Moldova - ceaușismul anilor '80 - suveranismul, antioccidentalism, șovinism și clericalism”, a concluzionat Sorin Ioniță.