Gestul Chișinăului de a transmite o notă Moscovei, privind abuzurile comise împotriva reprezentanților statului moldovean, este un gest normal. Moldova este un stat suveran și Moscova trebuie să respecte regulile diplomatice, să arate respectul cuvenit reprezentanților altui stat, conform dreptului internațional. Era și mai bine dacă președinția trimitea o notă de protest, pentru că, până la urmă, șeful statului este Igor Dodon și, în astfel de momente, trebuie lasate de o parte razboaiele politice interne, interesele divergente și trebuie acționat de la cel mai înalt nivel.

Miniștrii, factorii politici care sunt șicanați de autoritățile ruse nu reprezintă un anume partid, ci reprezintă Moldova, atunci când merg în vizite oficiale. De aceea, Dodon are și el obligația să apere imaginea autoritoților moldovene, ale statului moldovean, mai ales când țipă sus și tare că vrea să întărească statalitatea.

Moscova acționează în stilul caracteristic. Vrea să arate că este marea putere din zonă și nu îi pasă de nimic. Până la urmă, trebuie să ne uităm la toate acțiunile din ultimii ani. Moscova interzice importurile din Moldova peste noapte, când vrea ea, face exerciții militare în Transnistria, în ciuda notelor de protest. Asta este Federația Rusă. Nu respectă reguli minimale și acționează pe principiul ”fac ce vreau pentru că îmi permit”. Atitudinea aceasta este parte a politicii ruse de sancționare a Moldovei și a faptului că moldovenii s-au depărtat de est și au optat pentru vest.

Nu trebuie uitat nici faptul că șeful anticorupției de la Chișinău a fost reținut și hărțuit pe aeropoertul din Moscova. Probabil faptul că ancheta privind spălarea de bani prin Moldinconbank a avansat și deranjează. Sunt 22 de miliarde de dolari proveniți din Federația Rusă. Nu este exclus ca serviciile ruse să nu fi știut la acel moment de acești bani. Nu sunt câteva zeci de mii, nu sunt nici măcar câteva milioane, este o sumă imensă de bani.  Autoritățile ruse nu cooperează în această anchetă. Și acest lucru este extrem de ciudat.

Poate această anchetă a dus la o intensificare a gesturilor ostile ale Moscovei față de reprezentanții statului moldovean. Dar, aceste gesturi sunt total îmotriva oricăror norme de drept internațional, împotriva oricăror uzanțe diplomatice.

Chișinău trebuie să continue pe această linie și să întreprindă toate demersurile diplomatice, astfel încât Moscova să arate respectul cuvenit reprezentanților statului moldovean.

Ce ar putea urma? Teoretic, ar putea duce la o calmare pe termen scurt. Pe termen lung, politica Moscovei nu se va schimba major, atâta timp cât Moldova rămâne pe drumul ei spre UE. În fond, Rusia dorește recuperarea fostelor zone de influență și va folosi orice mijloc pentru a-şi atinge acest deziderat.