În cele mai bune tradiții ale lui Goebbels, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (Voronin - Dodon) a scos din debaraua propagandistică vechile sperietori pentru moldoveni. Pliantele electorale distribuite de către acest bloc de stânga atenționează că astăzi Republica Moldova stă în pragul de a-și pierde statalitatea. „Noi riscăm să fim lipsiți de Patrie”, se spune în aceste pliante, care, în afară de sperietori populiste, nu conțin o boabă de program social-economic. Doar două lozinci electorale ar face o aluzie la un program economic, acestea însă, pe cât de pompoase, pe atât sunt de deșarte: „Să învingem degradarea socială, să învingem sărăcia și disperarea!” - sună ca un îndemn de pe placatele roșii sovietice, placate care nu au avut o altă menire decât spălarea pe creier, fără destinatar concret, fraze aruncate în vid. O altă lozincă fără conținut se referă la „un fundament economic de încredere pentru prosperitatea țării”.

Celelalte lozinci ale comuniștilor și socialiștilor urmăresc scopul de asmute fricile arhaice ale electoratului de stânga. Aceste frici arhaice sunt absolut iraționale, nu au un obiect concret, ci unul abstract, închipuit. Cum ar fi „frica de Occident” și de tot ceea ce poate aduce acest Occident cu sine. Și iată, Occidentul poate aduce mari daune Republicii Moldova, precum „unionismul, pierderea suveranității și neutralității, apariția județelor, distrugerea tradiționale ale poporului moldovenesc”. O minte lipsită de dram de gândire critică, o persoană care își face mai mari griji de un pericol închipuit pe care l-ar aduce Occidentului, decât de propria bunăstare sau sănătate, va percepe aceste lozinci ca atare și va crede, oripilată, că, „dacă dreapta politică va ajunge la guvernare, Moldova nu va mai exista”.

Aceste sperietori au drept public țintă electoratul mai vulnerabil, oamenii de vârstă mai înaintată, dar și toți aceia care devin ostaticii propagandei Kremlinului. Această propagandă a Kremlinului, pe cât de agresivă este, pe atât e și de perversă. Scopul acesteia este de a-l face pe om să cliveze realitatea și lumea din jur. Clivarea între „noi, cei care suntem buni” și „voi - Occidentul, care sunteți răi și aduceți haosul și distrugerea”. Odată pornit, mecanismul clivării aduce cu sine o puternică neliniște, anxietate, o frică prăbușitoare, și totodată o ură irațională, nestăpânită. Acesta este mecanismul care face posibile ororile și crimele de război, când ura este atât de copleșitoare, încât dispare orice dram de compătimire. Pe lângă, recurgerea la clivarea între buni și răi, propaganda Kremlinului apelează la ceea ce numim astăzi ca fiind „post-adevăr”. Omul care este supus zilnic acestei propagande va trăi într-un mediu informațional al post-adevărului, într-o lume unde nu contează faptele obiective, ci emoțiile și convingerile personale. Opinia publică se va forma în conformitate cu aceste emoții și convingeri.

Lozincile electorale ale blocului comuniștilor și socialiștilor, la fel ca și propaganda rusă, recurg la clivare - „noi, stânga, cei care vrem să salvăm Moldova și ei, dreapta, cei care vor să distrugă statalitatea și tradițiile moldoveneștii” - și la formarea post-adevărului, când omul va crede mai curând un fake-news care îi măgulește sentimentele și orgoliile deșarte, decât un fapt obiectiv.

Dar care sunt faptele obiective? Cel care încalcă suveranitatea și integritatea R. Moldova nu este Occidentul, ci Estul - Federația Rusă: trupe, muniții și regim prorus în regiunea transnistreană. Totodată, în timpul mandatului său de președinte, Igor Dodon s-a întâlnit de 14 ori cu Vladimir Putin, șeful de la Kremlin, iar vizitele la Moscova au fost mai multe. În ce măsură aceste vizite au urmărit consolidarea atât de râvnitei suveranități a R. Moldova? Neutralitatea R. Moldova este formală, atât timp câte e încălcată de Rusia. Statele europene nu se asociază după principiul colonialismului, așa cum sugerează pliantele socialiștilor și comuniștilor, ci conform principiilor democrației și a bunăstării. Blocul vrea să învingă degradarea socială, sărăcia și disperarea. Uniunea Europeană a și reușit în mare parte să învingă aceste flageluri - 21,1 % din locuitorii UE au fost expuși riscului de sărăcie în anul 2019. Atenție, expuși riscului, și nu săraci! UE a și oferit cheia spre combaterea sărăciei în R. Moldova - implementarea Acordului de Asociere. Apariția județelor și vânzarea pământului străinilor, sunt butaforii. Se pare că oamenii se tem de județe doar din cauza că acestea sunt unități teritorial-administrative din România, iar vânzarea pământurilor către străini este interzisă prin lege. În ceea ce privește armonia interetnică spre care ar tinde blocul, exemple de o asemenea armonie mai curând ar trebui căutate în Occident, decât în Est. Nu prea am auzit de conflicte interetnice în Uniunea Europeană. Nu este clar ce are în vedere blocul prin „valori tradiționale moldovenești” - o fi fiind religia ortodoxă și familia? Acestea mai curând ar fi în pericol din cauza sărăciei și depopulării R. Moldova.

Se pare că electorala a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu este altceva decât o prostie, propagandă anti-UE, populism ieftin