„Teme-te de greci chiar și atunci când îți aduc daruri” - este o maximă latină din Eneida lui Virgiliu ce ne spună că, uneori, un dar sau o faptă bună poartă un pericol potențial pentru cel care îl primește. Astăzi, îl vedem pe Igor Dodon venind din Rusia, triumfător și eliberator de molimă, aducându-ne darul lui Putin - 140 de mii de doze de vaccin Sputnik V, dintre care 62 de mii se pare că vor ajunge în Transnistria. Este un dar prea generos din partea lui Putin, în contextul în care procesul de vaccinare în Rusia merge anapoda - datele de acum două zile arată că doar 7,4% din populația Rusiei s-a vaccinat. Procesul merge lent inclusiv din cauza faptului că Rusia nu are capacitatea de a produce suficient vaccin pentru a acoperi cererea internă. Cu toate acestea, în cele mai bune tradiții sovietice, când partidul comunist trimitea țărilor aliate alimente și tehnică, lăsând propria populație în fundul gol, Rusia ne ajută cu dozele de vaccin. Este vorba despre ceea ce se numește astăzi diplomația vaccinurilor - în cazul Rusiei și R. Moldova este o diplomație perfidă, scopul principal fiind dividendele politice pe care ar urma să le primească Igor Dodon, și pe seama acestuia - Rusia.  

De fapt, primul, și poate chiar unicul scop al Rusiei, este de a-l ajuta pe Dodon, nu este vorba de un scop cu adevărat umanitar sau medical. Altfel, de ce au trebuit atâtea deplasări la Moscova, ale lui Dodon și Vadim Krasnoselski, delegații întregi au mers la curtea țarului cu scopul de a cerși vaccinul. S-a creat, prin aceasta, un cadru informațional, o sugestie, că vaccinul Sputnik V este cu adevărat prețios, că acesta este ceea de ce avem nevoie cu adevărat, acesta este serul care ne va proteja pe toți și ne va vindeca așa cum trebuie! Și asta se întâmpla în timp ce România și UE ne dona, urmărind scopuri strict umanitare, vaccin despre care, din cauza unor șiretlicuri informaționale perverse, unii au început să creadă că este ineficient și chiar periculos. Vedeți cazul Găgăuziei unde doar 50 de lucrători din sistemul medical s-au vaccinat cu serul AstraZeneca, celelalte doze fiind returnate Ministerului Sănătății pentru a fi redirecționate spre alte raioane, sau cazul Transnistriei unde s-a tărăgănat administrarea AstraZeneca cu aproape trei săptămâni, însă, văzând că Rusia nu se grăbește să livreze vaccinul Sputnik V, s-a decis totuși, startul vaccinării cu serul donat de România. Apropo, cazul acestor două entități demonstrează că există un soi de inoculare a lumii ruse de sorginte medicală.  

Și iată, țarul face gestul mărinimos și indulgent și ne donează vaccinul rusesc (s barskogo plecea) și îl înhamă pe servitorul umil, Igor Dodon, să ne aducă medicamentul multașteptat. Este cu siguranță un gest politic și deloc unul prietenesc sau umanitar, un dar pe care Dodon îl va juca în favoarea sa. Dodon va apărea triumfător cu serul rusesc, va vorbi frumos, dar nu o va face pentru cei care au cu adevărat nevoie de ser, ci pentru sine însuși. (Sperăm că lotul adus de Dodon nu va repeta cazul Slovaciei care a acuzat că a primit de la ruși un alt ser decât cel care a fost trimis de probă la Agenția Europeană a Medicamentelor, și că de fapt, ar fi vorba că proprietățile Sputnik V depind de locul unde este produs, asta ar sugera că nu există un standard unic de calitate.) Cert este că Dodon va juca această carte simulând grija Rusiei pentru R. Moldova.

Altă certitudine este că populația va avea o alternativă pentru vaccinare. Va crește numărul vaccinților din zonele în care funcționează gândirea că doar ceea ce vine de la ruși e bun.