Dodon a declarat că va boicota decizia Curții Constituționale, care a răspuns pozitiv la întrebarea președintei Maia Sandu dacă sunt sau nu întrunite condițiile de dizolvare a Parlamentului. Dar în loc să fie citat la Procuratura Generală pentru nesupunere și subminare a ordinii de stat, el a fost invitat la televiziunea publică „Moldova 1”, ca să-i cheme la răscoală pe cetățenii Republicii Moldova. (Nu e cumva și Televiziunea Publică întreținută de „părinții” lui Dodon?)

Fiind învins pe tabla de șah a politicii, dovedindu-se a fi un jucător submediocru, incapabil să anticipeze mai mult de două mutări, Dodon încearcă să folosească „ranga” boicotului, cramponându-se de putere prin mijloace ilegale, anticonstituționale. Ceea ce încearcă el să facă nu e politică, e banditism politic, scrie Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național.

Liderul socialiștilor compară cu nerușinare Curtea Constituționaă de azi cu cea din 2019, iar pe Maia Sandu – cu Plahotniuc. „Sunt sigur că am asistat cu toții la încercările de uzurpare a puterii de către Maia Sandu folosind trei judecători ai Curții Constituționale în stilul unui oligarh fugar”, declară Dodon fariseic, asemeni lui Plahotniuc, care striga „noi suntem poporul”.

Nu Maia Sandu, ci Dodon este astăzi Plahotniucul și Șorul Republicii Moldova, „la pachet”, el încearcă să uzurpeze puterea de stat, prostind cetățenii la „Moldova 1”. Curtea Constituțională (CC) este o instituție credibilă, independentă și decizia ei nu are cum să fie pusă la îndoială nici de Consilul Europei, nici de Consiliul European sau Parlamentul European, nici de SUA. (Despre faptul că CC este o instituție independentă, care ia decizii în interesul cetățenilor Republicii Moldova, a scris nu demult Ambasadorul SUA Dereck J. Hogan.)

Dodon și PSRM sunt cei cu probleme de credibilitate. Finanțarea din Rusia, cu care se lăuda Dodon, sacoșele cu bani pe care le primea de la Plahotniuc, coaliția cu Partidul Șor, condus de personajul principal al raportului Kroll, partidul care a intrat prin fraudă în Parlament, mituind, cu permisiunea lui Plahotniuc, alegătorii, votarea unor legi care blochează relația Republicii Moldova cu FMI și UE, sunt dovezi că PSRM nu acționează în interesul Republicii Moldova, ci în favoarea unor interese obscure.

Dacă Dodon vrea atât de mult ca Republica Moldova să aibă un guvern cu împuterniciri depline, de ce nu au votat învestirea Guvernului Grosu? Fiindcă nu stabilitatea, nu lupta cu pandemia îl preocupă, ci controlul asupra Executivului. Are Rusia nevoie acum de un parlament și guvern prorus la Chișinău? Sau Plahotniuc și Șor nu vor să cheltuiască bani în plus pentru campania electorală?

Dodon amenință judecătorii Curții Constituționale, dar acțiunile liderului socialist cad sub incidența Codului Penal. El se joacă cu focul! De aceasta ar trebui să țină cont și deputații săi. Dacă nu azi, mâine-poimâine, când se va schimba procurorul general, ei vor fi trași la răspundere și vor plăti pentru că nu s-au conformat Curții Constituționale, ale cărei hotărâri „sunt definitive şi nu pot fi atacate” (art.140, al. 2).

La rândul său, Șor vrea să pună pe conștiința Maiei Sandu toți morții de pandemie, de acum înainte. Dar pe conștiința cui sunt morții de până acum, din cauza că Guvernul Chicu nu a încheiat contracte pentru procurarea vaccinurilor, iar majoritatatea parlamentară neoficială Dodon-Șor-Plahotniuc nici nu a alocat bani pentru achizițiile de vaccinuri? Nu pe conștiința lui Dodon, Șor și Plahotniuc (dacă am presupune că ei au conștiință)?

Republica Moldova e grav bolnavă, la limita supraviețuirii. Iar boala lungă, se știe, e moarte sigură. Dacă Dodon ar fi un om onest, nu bandit politic, sculă oligarhico-kremlineză, el ar anula starea de urgență și i-ar permite Maiei Sandu să dizolve Parlamentul. Fără alegeri anticipate, care, cel puțin, ne deschid calea unui nou început, nu avem cum ieși din impasul de azi.

Sigur, nu e cazul să ne îmbătăm cu apă rece. Dizolvarea Parlamentului e etapa cea mai ușoară. Etapa grea abia începe.