Moscova îl mai ține în brațe pe Dodon, ea va miza pe Partidul Socialiștilor la alegerile parlamentare anticipate, aceasta e semnificația întâlnirii lui Kozak, săptămâna trecută, cu liderul PSRM. Deși Maia Sandu i-a scris lui Putin, cerându-i ajutor, Moscova a decis să anunțe prin intermediul lui Dodon, care nu ocupă nicio funcție oficială în stat, că va dona Republicii Moldova 180 de mii de doze de vaccin (din care 60 de mii de doze sunt destinate Tiraspolului). Ceea ce înseamnă că, deocamdată, președinta noastră nu este considerată demnă de încredere pentru a reprezenta relațiile „frățești, multiseculare” moldo-ruse și, cu atât mai mult, pentru a trage foloase electorale de pe urma lor. Cu alte cuvinte, Kremlinul nu lasă vrabia din mână pentru cioara din par.

Nu e singura lui manifestare de neîncredere față de Maia Sandu. La 31 martie a expirat termenul stabilit de Guvernul rus pentru exportul produselor agricole moldovenești (vinuri, legume și fructe, struguri, semințe de floarea-soarelui, conserve de fructe și legume) fără taxe vamale, pe piața Rusiei. Aceste taxe au fost introduse în 2014, după ce Chișinăul a semnat Acordul de asociere dintre Republica Moldova și UE, ca apoi, începând cu 1 ianuarie 2019, să le suspende periodic, ca răspuns la solicitările lui Dodon, pentru a influența electoratul moldav. Ultima suspendare, cea mai scurtă, de doar trei luni, a fost anunțată de Dodon, după vizita sa la Moscova, înainte de expirarea mandatului său prezidențial, în decembrie 2020, scrie Nicolae Negru pentru Ziarul Național.

Putem presupune că Rusia o așteaptă acum pe Maia Sandu să vină cu mâna întinsă la Kremlin. Nu e suficient că ea nu mai pomenește despre trupele ruse de pe Nistru și nu cere retragerea acestora (în programul de guvernare prezentat de Igor Grosu, sintagma „trupele ruse” nu se întâlnește nici măcar o singură dată, nici măcar aluziv nu se vorbește despre necesitatea retragerii militarilor ruși, a depozitului primejdios de la Cobasna de pe teritoriul Republicii Moldova), că promovează o politică externă „multivectorială, cu accent pe integrarea europeană”, după cum s-a exprimat, recent, Dmitri Peskov, secretarul de presă al lui Putin. Dacă dorește să obțină o nouă suspendare a tarifelor vamale, Maia Sandu trebuie să se comporte ca Dodon, să stea ore întregi în anticamera lui Putin, apoi a lui Kozak, să meargă cu daruri… Iar o anulare a tarifelor e posibilă doar după ce Maia Sandu va schimba „accentul”, adică va înceta să mai pronunțe sintagma „integrarea europeană”.

Așa ceva e imposibil, vor spune simpatizanții PAS. Noi însă nu putem fi atât de siguri. Dacă nu ne mai pasă de prezența trupelor ruse, dacă nu credem că retragerea acestora e vitală pentru Republica Moldova, inclusiv pentru lupta cu corupția, înseamnă că nu ne pasă nici de integrarea europeană, nu o mai considerăm o prioritate. Căci cum ne-am putea imagina intrarea în UE cu trupe ruse pe teritoriul nostru? Dacă enigmaticul consilier „din altă parte” îi va sugera să renunțe la „integrarea europeană”, ca să nu supere Rusia, Maia Sandu va renunța. Dar nu înainte de alegerile parlamentare anticipate, firește… Abia după alegerile anticipate vom vedea fața adevărată a președintei noastre sau, mai corect, a consilierului „din altă parte”. De aceea, este important să ne asigurăm ca în viitorul parlament să nimerească forțe politice care nu vor accepta nici prezența trupelor ruse, nici renunțarea la integrarea europeană.