executor_cfm

Abia acum încep să înţeleg sensul cuvintelor lui Ion Sturza atunci când prevestea Armageddonul în Moldova după ce Platon a fost reţinut de SBU la Kiev. Atacurile pe care Raiderul nr.1 în CSI le-a organizat şi operat la economia Ucrainei şi Moldovei cu adevărat sunt de dimensiunile unui Armageddon! După atacurile lui Platon, devenite deja notorii, la sistemul financiar-bancar moldovenesc, dar şi la ramuri industriale întregi şi sectorul agrar din Moldova, ies la iveală tot mai multe atacuri raider, bombe plasate de Platon sub economia moldovenească, mecanismul cărora a fost pornit anterior de Raider şi care explodează şi după arestarea sa. Nu a fost cruţată nici întreprinderea strategică de stat Calea Ferată a Moldovei, o întreprindere care şi aşa se află într-o formă nu prea performantă. Atacul asupra întreprinderii de stat a avut loc în două etape şi a început prin plasarea oamenilor lui Platon în interiorul CFM.

veaceslav-platon_fotoEste vorba despre Ruslan Berlinschi, originar din Căuşeni, apropiat al lui Platon, pe care ultimul l-a făcut şef al Secţiei (ATENŢIE!) Control al legalităţii operaţiunilor bancare a Direcţiei Juridice a BNM. În 2007-2008 CCCEC a pornit 7 dosare penale în privinţa unei grupări alcătuite din judecători, executori judecătoreşti şi responsabili din cadrul BNM, printre care şi Berlinschi, care a operat un atac raider la un grup de acţionari ai MoldovaAgroIndBank. În urma atacului raider după schema clasică a lui Platon, cu utilizarea unor acte false, prin hotărâri ale judecătorilor din Chişinău, grupul de acţionari de la MAIB a fost deposedat de 5000 de acţiuni, în valoare de 8 milioane de lei. La 16 iunie 2008 cazul scandalos a fost discutat la şedinţa Consiliului Suprem de Securitate. Este curios că deşi Berlinschi figura ca învinuit în aceste dosare penale, acesta a continuat să deţină, sub aripa Raiderului Platon, funcţia de şef de secţie la BNM, până în februarie 2011.

În iunie 2011 Berlinschi a fost numit şef al direcţiei juridice a întreprinderii de stat SA TUTUN CTC, de unde a fost demis, iar în 2012 a ajuns jurist la Baza de Transport Auto nr.1, o altă întreprindere de stat unde în 2013 din nou intră în vizorul CNA, pentru prejudicierea întreprinderii cu 30 de milioane de lei, împreună cu directorul Vasile Caraman şi contabilul-şef Zinaida Doina.

Nici aici cariera lui Berlinschi nu se termină, el fiind făcut şef al serviciului juridic al CFM, anume pentru a realiza planurile lui Platon de atac la această întreprindere strategică a statului. Concomitent, în schemă a fost cooptat şi Arcadie Vicol, care fusese alungat în şuturi de la Î.S. MetalFeros, iar în perioada 2013-2015 a fost făcut director comercial şi director adjunct al CFM. Făcând uz de poziţiile lor în CFM, Berlinschi şi Vicol au contractat cărbune pentru Căile Ferate moldoveneşti de la SRL TARN GRUP, o întreprindere interpusă controlată de Vicol.

cazacu_cfmValoarea contractului era de 15 milioane de lei, preţul unei tone fiind de aproape 5 mii de lei, asta în timp ce pe piaţă o tonă de cărbune costa în jur de 3 mii de lei! În rezultat, cei doi au creat în urma achiziţionării căbunelui la preţ dublu o datorie pentru CFM de 7 milioane de lei, or ei ştiau prea bine că CFM nu avea planificare bugetară pentru achiziţionarea cărbunelui în aşa cantităţi, dar mai ales la aşa preţ! O bună parte din cărbune nici n-a fost livrată de la TARN GRUP în adresa CFM, facturile fiind acceptate sub presiunea lui Berlinschi şi Vicol. În rezultat, cei doi au creat cu bună ştiinţă o datorie de 7 milioane de lei a CFM faţă de TARN GRUP. Cazuri similare, de creare a datoriilor, sunt câteva. Raiderii nu doar au câştigat milioane, achiziţionând pentru CFM măfuri la preţuri majorate, prin firme controlate, dar şi realizau cu succes prima parte a planului pus la cale de Platon.

După plecarea celor doi de la CFM, în toamna lui 2015 Berlinschi şi Vicol (ultimul angajat deja la Moldova Gaz) încep a doua parte a atacului. Cei doi acţionează în instanţă CFM, pentru recuperarea datoriei pe care ei înşişi au creat-o. Raiderii au solicitat nu doar datoria de 7 milioane de lei, dar şi dobânzile de întârziere şi penalitatea! Deoarece contractul între CFM şi TARN GRUP fusese încheiat în dolari, doar din cauza depreceierii leului în perioada 2013-2015 raiderii şi-au mărit pretenţiile cu un milion de lei! Raiderii au fost reprezentaţi în instanţă de Natalia Cazacu, nimeni alta decât soţia lui Berlinschi, deşi Uniunea Avocaţilor susţine că aceasta n-avea dreptul s-o facă (vezi imaginea).

La 27 aprilie 2016 Judecătoria Centru (judecătorul Stratan, care în mod miraculos examinează toate dosarele în care este parte CFM) le-a dat câştig de cauză raiderilor, iar după ce Curtea de Apel Chişinău la 31 ianuarie 2017 a respins apelul CFM în joc a intrat altă verigă, executorul judecătoresc Valerian Nistor. Obţinând într-un mod miraculos titlul executoriu de la Judecătoria Centru în aceeaşi zi în care a fost examinat apelul la CAC (curios, cum au emis titlul executoriu cei de la Judecătoria Centru dacă dosarul se afla la CAC?!), raiderii pun sechestru pe conturile şi bunurile CFM (vezi imaginea reprezentativă)!

Procedura SRL TARN GRUP este doar una adusă în calitate de exemplu, raiderii urmărind mai multe datorii ale CFM create artificial de aceştia când erau în funcţie, cum ar fi cea faţă de SRL MAGNIC METAL şi SRL AVANTE. Omul lui Platon, fostul şef al serviciului juridic al CFM Ruslan Berlinschi deţine baza de date cu toţi creditorii CFM, cărora le propune iniţierea procedurilor de recuperare a datoriilor sau chiar cesiunea creanţelor, conform schemei preferate de Platon.

Raiderii atacă CFM nu doar în instanţele din Republica Moldova. Au apărut procese iniţiate pe datorii artificiale în instanţe de judecată din (ATENŢIE!) Federaţia Rusă (Rostov) şi Ucraina (Kiev). Scopul final al raiderilor, planificat de Platon, este unul foarte simplu, să aducă întreprinderea strategică a statului, pe care au pus demult ochii, în stare de faliment. Iar omul lui Platon, Ruslan Berlinschi, care deţine şi licenţă de administrator al insolvabilităţii, urmează să devină administartor al întreprinderii! Astfel, CFM, care n-a reuşit să ajungă pe mâna raiderilor după ce Filat nu s-a ţinut de cuvânt, deşi a promis-o lui Renato Usatîi, urmează să ajungă oricum pe mâna lor, conform schemei organizate de Platon…

Va urma

sursa: balacci.wordpress.com

 

 

NOTA REDACȚIEI: Opiniile exprimate în această rubrică exprimă punctul de vedere al autorilor și nu reflectă neapărat poziția editorială a redacției. Deschide.md nu este responsabil pentru exactitatea acestor materiale, iar site-ul servește exclusiv drept o platformă de distribuție.