Înfrângerea indubitabilă a rusofiliului Igor Dodon la alegerile prezidențiale din Republica Moldova a amintit de adevărul imuabil: Kremlinul pierde întotdeauna când vine vorba de democrație. Orice scrutin liber aduce victorie politicienilor orientați spre valori, și nu spre corupția și ranchiunea regimului ridicol al lui Putin, scrie jurnalistul ucrainean Vitali Portnikov.

Kremlinul are la dispoziție doar tancuri și corupție. Asta se vede cu ochiul liber după exemplul Republicii Moldova. O parte a teritoriului acestei țări mici este controlată de Rusia cu ajutorul tancurilor - Transnistria. În Moldova, clientela rusă guvernează prin intermediul corupției. Asta se întâmplă pentru că, la urma urmei, nu există o majoritate pro-rusă în parlamentul acestei țări. Pur și simplu socialiștii, al căror lider este Igor Dodon, au creat o „coaliție informală” cu o parte din deputați din Partidul Democrat al oligarhului fugar Vlad Plahotnic. Problema e că algătorii PD-ului au votat acest partid pentru că el a promis să continue vectorul integrării europene. Iar alegătorii socialiștilor au votat pentru ei pentru că Dodon și gașca a promis să lupte cu corupția și perpetuarea clanurilor. Dar ei au cântat la unison. Împreună au demis guvernul pro-european al Maiei Sandu pe care Dodon a fost inițial obligat să îl susțină, împreună au încercat să îndrepte țara săpre Est.  

Dar s-a adeverit că majoritatea alegătorilor acceptă toate acestea. Și acum totul va fi ca întotdeauna - Putin va începe să-i învețe minte și să-i „pedepsească” pe acești alegători, pentru a le demonstra cât de periculoase sunt toate aceste alegeri corecte și la ce consecințe teribile duc. La început, el va încerca să păstreze influența asupra Moldovei cu ajutorul parlamentarilor și să provoace o confruntare între președinte și parlament - și atunci când majoritatea pro-rusă va cadea, așa cum adesea se întâmplă odată cu înlocuirea șefului statului, el va încerca să apeleze la „rațiunea” noului președinte, Maia Sandu. Când se va dovedi  că Sandu nu este în mod decisiv Dodon, Putin va lupta contra vinului moldovenesc sau îi va forța pe liderii Transnistriei să facă declarații zgomotoase ... Toate acestea s-au repetat deja de atâtea ori încât nici măcar nu vreau să le povestesc și să mă îngrijorez.

Kremlinul mereu încearcă să intimideze și să mituiască pe liderii aleși în mod democratic. Sau să-i compromită pentru a destabiliza situația din țările lor. Putin se simte neconfortabil cu astfel de lideri, oricine ar fi ei. Lui Putin să-i daidictatori incolori care au petrecut decenii pe tronuri, și și-au jefuit țările. Aceștia sunt preocupați de același lucru ca și el - extinderea puterii, proprietăți și rezidențe imense, marginalizarea tuturor celor care observă că regele este gol și afirmarea de sine în detrimentul celor mai slabi.
Aceștia emană aceeași lumină ca și Putin.