Pe 13 noiembrie, cu două zile înainte de turul doi alegerilor prezidențiale, Igor Dodon își îndemna susținătorii să iasă în stradă în cazul unui rezultat negativ la alegeri. Igor Dodon a decis să facă o campanie mai agresivă în turul doi, „deoarece ei, până nu vor fi loviți în față, nu vor înțelege”, se arată într-o analiză Ampostroph.UA

Expertul ucrainean, Artiom Filipenko, din cadrul Institutului Ucrainean de Studii Strategice, Igor Dodon ar fi putut ieși în stradă dacă decalajul dintre el și Sandu ar fi fost de doar câteva zeci de mii de voturi.

„Decalajul dintre candidați este de 250 de mii de voturi, și este imposibil să demonstrezi că Maia Sandu, care nu dispune de resurse administrative, financiare și mediatice a reușit să obțină un astfel de rezultat cu ajutorul falsificărilor. Trebuie reamintit că Maia Sandu nu a câștigat doar datorită diaspore, care i-a oferit 25% din voturile obținute, dar și datorită Chișinăului, de aceea orice acțiune împotriva Maiei Sandu nu ar fi avut sprijinul adecvat”.

În multe privințe, victoria Maiei Sandu a devenit posibilă datorită avansului ei din prima rundă. Un alt punct important este că Renato Usatîi de la Partidul Nostru, care este un politician pro-rus, și care a ajuns pe locul trei, a refuzat totuși să-l susțină pe Dodon în turul doi.

Maia Sandu are un program electoral foarte explicit: alegeri parlamentare anticipate; reglementarea transnistreană cu retragerea trupelor ruse; dezvoltarea unor legături mai strânse cu Ucraina și România; integrarea europeană.

Dar merită oare să vorbim despre un eșec al lui Putin odată cu pierderea lui Dodon? Expertul moldovean de la Watchdog, spune că eșecul lui Dodon nu a devenit o pierdere gravă pentru Moscova, mai mult, pe termen lung poate fi vorba de un beneficiu pentru Kremlin.

„Dodon a devenit foarte toxic și a discreditat întreaga tabără a politicienilor pro-ruși din Moldova. El a discreditat însăși ideea orientării politice a țării exclusiv spre Rusia. Prin urmare, Moscova îi va întoarce spatele lui Dodon. Putin, de exemplu, a devenit al treilea șef de stat care a felicitat-o pe Sanda pentru câștigarea alegerilor. În orice caz, Kremlinul privind Moldova are nu doar un „plan B”, ci și mult mai multe opțiuni pentru a-și menține influența”, a spus expertul moldovean.

Artem Filipenko mai notează că victoria candidatului pro-european nu înseamnă că Rusia a părăsit Moldova.

„În primul rând, Kremlinul controlează Transnistria, o enclavă separatistă în care se află contingentul militar rus. În al doilea rând, există un strat mare de politicieni pro-ruși care se bazează pe cetățeni care au simpatie pentru Rusia, există afaceri axate pe piața rusă, dar și o influență culturală a Rusiei propagată prin mass-media, rețelele sociale etc.”, notează Filipenko.

Artem Filipenko crede că se poate conta pe îmbunătățirea relațiilor bilaterale dintre Moldova și Ucraina, dar numai dacă Sandu are sprijinul parlamentului și al guvernului. Pentru aceasta, Sandu va trebui să realeagă parlamentul, deoarece actuala componență este populată îndeaproape de susținătorii lui Dodon.

De asemenea, experții moldoveni sunt de acord cu el.

„Alegerea Maiei Sandu va da un impuls pozitiv relațiilor cu Ucraina. Chiar și în timpul când era premier, Sandu a avut relații foarte bune cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Principala prioritate pe care Sandu o va promova în relațiile ucrainene-moldovenești este lupta împotriva contrabandei, deoarece fluxurile de contrabandă au fost stabilite de foștii președinți ai Moldovei și Ucrainei - Nicolae Timofti și Petro Poroshenko. Toate acestea au un efect foarte negativ asupra situației interne din Moldova, aceștia sunt bani negri care se revarsă și în politică și mult mai mult”, spune Valeriu Pașa.