Judecând după reacția nervoasă a lui Igor Dodon și a anturajului său, rezultatele primului tur au constituit pentru el o lovitură morală. Cum nu ar fi dacă echipele de sociologi fideli acestuia au desenat cifre care arătau că Dodon va ieși lider cu un avans serios în primul tur și o victorie zdrobitoare în turul doi? Totul a ieșit invers, pierderea în primul tur și perspective dubioase în al doilea tur.

Dacă cel mai serios argument împotriva victoriei Maiei Sandu sunt „paradele gay” (care, de altfel, au avut loc la Chișinău și în anii în care Igor Dodon a fost președinte), atunci se pare că lucrurile sunt chiar rele.

Cu toate acestea, există și alte semnale de alarmă care ar trebui să-l îngrijoreze pe președintele actual.

În primul rând, Kremlinul, prin viceministrul de externe rus Andrei Rudenko, a anunțat că este gata să lucreze cu orice președinte ales de poporul din Moldova. Și asta după ce Igor Dodon a călătorit mai des la Moscova decât în ​​unele orașe moldovenești în ultimii patru ani, a petrecut vacanțe acolo, l-a susținut pe Vladimir Putin cu prezența sa la paradă, în timp ce majoritatea liderilor mondiali au ales să ignore invitația președintelui rus la parada pentru ziua victoriei.

Rusia este un aliat insidios și nesigur. Priviți spre Armenia, care a refuzat să semneze Acordul de asociere cu UE și a aderat la Uniunea Vamală. Și până la urmă s-a trezit față în față cu Azerbaidjanul. Dar acolo nu sunt alegeri, acolo e un război.

Și dacă, la două săptămâni după sprijinul deschis al lui Vladimir Putin pentru Igor Dodon, Moscova renunță la el înainte de al doilea tur, asta înseamnă ceva.

În al doilea rând, înfrângerea din primul tur i-a făcut chiar și pe aliații săi să se îndoiască de victoria lui Dodon. Conform informațiilor din interior, între președinte și primarul Chișinăului, Ion Ceban, a trecut o pisică neagră. În mod clar, Igor Dodon nu este entuziasmat de victoria lui Sandu în capitală și încă în aproape toate cartierele (cu excepția Botanica).

Pentru Ceban, funcția de primar al capitalei, pe de o parte, nu este limita ambițiilor sale, pe de altă parte, este o poziție bună de plecare pentru o carieră politică. Se zice că pe Ion Ceban însuși nu l-ar deranja să conducă PSRM. Ceea ce pentru unul este moarte politică, pentru altcineva este un pas pentru a se ridica la înălțimi politice.

Rezultatele votului la Chișinău în turul doi vor arăta dacă previziunile sunt corecte.

În orice caz, înainte de runda a doua, situația nu este în favoarea lui Igor Dodon. În mulțime persistă nemulțumirea față de corupție și sărăcie, în rândul elitelor – frământarea în rândul aliaților. Și, pe deasupra, este poziția vagă a Rusiei, care pare a fi o încercare de a se distanța de pierdant.

Pentru Dodon a venit timpul să cadă în disperare.

Artiom Filipenko, președintele Centrului Mării Negre de Cercetare a Mediului Securității.