Faptul că Maia Sandu, câștigătoarea primului tur al alegerilor prezidențiale, încearcă să caute sprijin pentru turul II, inclusiv în rândul susținătorilor lui Renato Usatîi, este un lucru bun. Totuși, solicitările imperative ale lui Usatîi de a dizolva Parlamentul ar putea fi o capcană, consideră editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru.

„Dacă Renato Usatîi nu a obținut cele circa 17 la sută din voturi prin fraudă, întâlnirea Maiei Sandu cu liderul „Partidului Nostru” e un semn de respect față de alegătorii care l-au votat, care nu-l mai suportă pe Dodon președinte și își doresc o altă persoană în această funcție. E firesc ca Maia Sandu să le propună să o susțină în turul II. Și e firesc să li se adreseze prin intermediul lui Usatîi”, crede editorialistul.

Potrivit lui Negru, lidera PAS s-a convins că „politică dintr-un turnuleț de fildeș, fără să ții cont de realitate, fără să închei alianțe și să semnezi acorduri cu alte forțe politice, este ineficientă”.

„Însă aceasta nu înseamnă că alianțele trebuie încheiate cu orice preț, chiar cu riscul de a-ți pierde propria identitate și autonomie politică”, avertizează sursa citată.

Referindu-se la condițiile lui Usatîi puse Maiei Sandu, în schimbul sprijinului în turul II, editorialistul Ziarului NAȚIONAL a precizat că viitorul președinte nu trebuie să facă jocurile în favoarea cuiva, dar să respecte Constituția.

„Dorința lui Renato Usatîi de a dizolva imediat Parlamentul nu poate fi realizată, oricâți cetățeni ai chema în centrul Chișinăului. Există prevederile Constituției, peste care nu se trece cu forța. Maia Sandu nu se poate angaja în acțiuni de destabilizare a situației politice de dragul lui Renato Usatîi, ca el și oamenii săi să devină deputați. Jocurile politice nu pot fi un scop în sine. Și dacă liderul „Partidului Nostru” pune asemenea condiții, dacă insistă ca Președinția să fie folosită în interesul partidului său, înseamnă că nu e sincer, că joacă teatru în folosul lui Dodon. În acest caz, Maia Sandu trebuie să renunțe la negocierile cu Renato Usatîi și să se adreseze direct alegătorilor”, a conchis Nicolae Negru.