Din cauza pandemiei, Guvernul Chicu a decis să sisteze toate manifestațiile publice legate de sărbătorirea independenței Republicii Moldova. Totuși, restricțiile nu s-au aplicat lui Igor Dodon, care s-a afișat în zilele de 26-27 august la tot felul de evenimente, create de polittehnoligii săi nelipsiți, dorindu-și să le imprime un caracter statalist-național, i.e. participarea la acțiunea memorială de la Muzeul Militar consacrată celei de-a 75-a aniversări a „Zilei Victoriei”, întâlnirea cu artiștii de la Butuceni în seria telenovelei „Iubesc Moldova”, vizitarea Centrului de triere COVID-19 de la Moldexpo, alături de Amb. Chinei, participarea în calitate de invitat special al ediției noi „Almanahul politic”. Cetățenilor li s-a inoculat ideea că singurul mega-patriot este Nikalaici, plin de energie, plin de idei, pin de rezultate, dacă adăugăm aici și raportul celor 3,5 ani de mandat prezidențial, însemnând și lansarea acestuia în alegeri. Duduie televiziunile care aparțin trustului mediatic al PSRM, după cum o face și Moldova 1, oferindu-i exclusiv spațiu nelimitat în prime time, pentru a-și asuma merite nemeritate și rezultate nemuncite.

Câteva notițe pe acest subiect:

1. Folosindu-se de un guvern docil de buzunar, Președintele Dodon a monopolizat spațiul public la începutul perioadei electorale. Este pentru prima dată în 29 de ani când aniversarea zilei independenței are loc într-un cerc îngust de apropiați ai lui Nikalaici de parcă independența ar fi fost de furat. în linii mari, președintele Dodon a exploatat situația de COVID-19 pentru a-și crea lauri de salvator sanitar, iar atunci când a înfundat-o rău de tot, cu o rată de infecții zilnice uirașă, care plasează RM pe locul 1 în Europa și pe locul 7 în lume, raportate la numărul populației, acesta folosește bâta restricțiilor pentru a-și bloca potențialii concurenți electorali. Dodon și-a acuzat oponenții politici de fals-start electoral; în realitate, anume Dodon este cel care a început în forță campania, călărind un guvern de sacrificiu, un fel de Sancho Panza, lăsat să se joace la butoanele unei telecomenzi stricat.

2. De Ziua Independenței, Dodon a anunțat că va organiza o festivitate în sala istorică de ședințe din Președinție, sugerând că va invita la eveniment pe cei care merită să fie invitați și că anume el ar fi ”unsul”, adică succesorul legitim al celor care au votat Declarația de independență a RM. Păzit în public de bodyguarzi cu umbrele antiglonț, după exemplul dictatorilor africani, Dodon își dorește să monopolizeze simbolurile sacre ale statului în scopuri strict electorale, deși faptele îl definesc ca pe un jalnic urmaș al interfrontului, un corupt și parvenit care a făcut praf din reputația președinției .

3. În 4 ani de mandat, I.Dodon nu a fost primit aproape nicăieri în străinătate, dacă excludem Moscova, ca loc de pelerinaj constant pentru sateliții Kremlinului. Dar, pentru că și lui Putin i s-a înăcrit să-l tot sprijine pe Dodon, supărat de eșecul acestuia de a primit un credit transmis în condiții tehnice toxice, consultanții săi l-au sfătuit să invite pe cineva important din străinătate care să compenseze deficitul de recunoaștere pe plan extern. În acest fel, Chișinăul a fost vizitat pe 27 august de Ministrul Afacerilor Externe al Turciei, care a depus flori la picioarele ”Karaghiaurului Ștefan”, îndeplinindu-și funcțiile de promotor al intereselor Porții Otomane, încredințate astăzi sultanului Erdogan, iar cu această ocazie a eclipsat evenimentul planificat de inaugurare a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău.

4. Voios nevoie mare de succesele diplomatice, PM a trântit o nuntă falnică în plină pandemie, arătând exact cât de mult îi pasă de restricțiile impuse în ajun. Mai departe, toate resursele administrative ale guvernului Chicu îi vor aparține (de drept) lui Igor Dodon, care își va aminti de poporul frate rus, de păcura care urmează a fi transmisă gratuit ”unor” agricultori, de creditul rus, prin care se va cumpăra obediență electorală. Și toate acestea pentru că la 20 iulie, guvernul Chicu a scăpat de demisie, fiind lăsat ca motanul la smântână să-i ușureze lui Igor Dodon sarcina și pretenția de a-și continua viața de sibarit, într-un al 2 mandat de președinte,

5. Pentru a câștiga un nou mandat, Dodon se va face luntre și punte să-și mulțumească patronii: va fi cobai pentru vaccinul rusesc, va transmite infrastructura critică, care a mai rămas nefurată în Republica Moldova unor grupuri de interese turcești sau rusești, va promite orice unire cu Tiraspolul își va dori Rusia, iar dacă va trebui - va merge la circ în loc de urs pe bicicletă, doar să-și mențină statutul care-i aduce averi și chiverniseală. La 27 august am asistat la o tentativă de confiscare a sărbătorii naționale în scopuri electorale, având guvernul pe rol de marionetă docilă și supusă capriciilor lui I.Dodon. Ce ilustrație mai clară asupra nocivității ”chicoismului” actualului PM, după eșecurile lamentabile de a răspunde crizei din agricultură, crizei sanitare și crizei de bun simț în exercițiul funcțiilor publice!?