Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia a pregătit un contingent din forțe speciale pentru a acorda sprijin lui Aleksandr Lukașenko, scrie jurnalistul ucrainean, Vitali Portnikov.

Putin a menționat că acest contingent nu va fi folosit până când situația nu va ieși e sub control. „Iar când elementele extremiste, vreau să subliniez aceasta, care se ascund în spatele unor lozinci politice, nu vor trece o numită limită și nu vor trece la acte de vandalism”.

Mai simplu spus, Putin nu-și va folosi contingentul până nu va înțelege că a apărut o amenințare reală pentru guvernarea lui Lukașenko, că forțele bieloruse nu se mai isprăvesc în fața propriul popor. Atunci, va interveni forțele rusești, posibil chiar armata rusă care este dislocată pe teritoriul Belarusului. Cât de naiv trebuie să fii ca să crezi că forțele ruse se află pe teritoriul Belarusului pentru a se opune forțelor imaginare al NATO. Nu, forțele ruse se află în Belarus pentru a împușca în bieloruși, atunci când bielorușii vor refuza să asculte clica de la Kremlin și regimul de marionete. Anume pentru aceasta armata rusă a fost trimisă în 2014 în Ucraina, pentru a menține la putere regimul de marionetă a lui Viktor Ianukovici și să mențină poporul ucrainean în supunere față de Kremlin. Acum, situația se repetă. Pur și simplu Rusia nu a avut înțelegeri juridice cu Ucraina, care i-ar permite să folosească armata rusă pentru a susține regimul de marionete. Singurul lucru pe care a putut să-l facă atunci Putin este să folosească flota Mării Negre în calitate de contingent de ocupație, acești trădători pe nave ruginite.

Putin însă are asemenea posibilități în Belarus. Până acum, acest stat unional nu a fost altceva decât un simulacru, care îi permitea lui Lukașenko să extorcheze bani de la ruși în schimbul unor aberații primitive despre prietenie și frăție. Acum, acest stat unional se transformă în ceea pentru ce a fost creat - un instrument de ocupare a Belarusului. La fel cum și baza flotei Mării Negre din Sevastopol a fost transformată în ceea pentru ce a și fost creată - instrument de ocupație a Crimeei.

Bielorușii trebuie să înțeleagă cu certitudine că în dorința lor de a fi liberi ei nu se opun lui Lukașenko și cercului său criminal. Ei se opun Rusiei, ei se opun lui Putin, ei se opun șovinilor ruși care viseaază ca acest stat să fie nimicit, la fel ca și poporul lor, limba lor, și moștenirea istorică. Care vor să înlocuiască Ucraina și Belarusul cu Rusia.

Și noi trebuie să însușim acest lucru. Confruntarea cu Rusia, este principala provocare a statalității ucrainene. Nici un fel de bufonadă pe coridoarele puterii, nici un fel vorbăraie populistă, nici iresponsabilitatea locuitorilor care nu vor să devină cetățeni nu vor anula această confruntare. Ucraina și Belarus, fie vor trebui să lupte împotriva expansiunii rusești, fie vor dispărea de pe harta politică a lumii moderne.