Analistul politic Anatol Țăranu critică participarea PAS și Platformei DA la întrevederea de ieri cu PDM și PSRM unde s-a dezbătut situația de criză din agricultură, dar și cea legată de pandemia COVID-19.

Într-un comentariu pe pagina sa de Facebook, analistul observă că PAS și Platforma DA au fost, în cadrul întreverii, „pe post de agenți electorali ai lui Dodon”. În acest sens Țăranu enumeră un șir de lucruri obținute de guvernarea PDM-PSRM.

„Zilele acestea opoziția pro-europeană din Parlament, cu un debordant infantilism politic, a acceptat propunerea PD de a dezbate criza din agricultură pe o platformă parlamentară neoficială, în afara regulamentului Parlamentului. Ce a obținut guvernarea socialist-democrată în acest caz:

1. Atragerea PAS și DA în stratagema cheie de imagine a PSRM și PD care constă în recunoașterea formalizată a grupurilor parlamentare Candu-Șor, apriori excluse de către PD din așa numita platformă parlamentară, ca fracțiuni oligarhice;
2. În consecință, PAS și DA, acceptând dialogul cu PSRM și PD în cadrul așa numitei platforme parlamentare, în condițiile excluderii grupurilor parlamentare Candu-Șor pe motiv de apartenență la oligarhie, transmit un semnal clar în societate că socialiștii și pd-știi trebuie percepuți ca grupări non-oligarhice. Un cadou de imagine pentru Dodon greu de supraapreciat;
3. Transferarea dezbaterii parlamentare publice a crizei din agricultură, extrem de prost gestionată de guvernul Chicu, din plenul Parlamentului, deci, din văzul publicului larg, în zona unei înțelegeri de culise pe așa numita platformă parlamentară, absolut inofensivă din perspectiva imaginii publice pentru guvernare;”

Analistul susține că „pe acest fundal, apelurile desperate ale PAS și DA, despre necesitatea convocării în regim de urgență a unei sesiuni parlamentare extraordinare, cu lejeritate sunt dezbătute de socialiști prin argumentul batjocoritor, că acest lucru va fi posibil doar „atunci când vom ști că toate propunerile cu care venim în Parlament vor avea acoperire financiară și vor fi susținute și realizate de Guvernul Republicii Moldova”.”

Totodată, Țăranu observă că „este vorba de guvernul Chicu, pe care PAS și DA încă mai ieri încercau să-l demită printr-o moțiune de cenzură pe motiv de incompetență. Deci, PAS și DA discută pe așa numita platformă parlamentară recunoașterea capacității guvernului Chicu de a gestiona eficient criza din agricultură. Așa nu e departe și până la recunoașterea lui Dodon ca cel mai eficient președinte de țară din toate timpurile”.

În final, analistul politic acordă câteva întrebari nevinovate pentru liderii pro europeni: în baza cărei expertize ați adoptat decizia de a accepta inițiativa PD? Oare nu e riscant să continuați jocul de-a țurca politică cu două luni până la prezidențiale? Sau deja ați formulat explicația „plauzibilă” pentru Dodon prezident în al doilea mandat?

Amintim că, Partidul Democrat din Moldova a propus organizarea unei întâlniri pe platformă parlamentară în formatul PDM, PSRM, PAS şi Platforma DA.

Deputații au convenit asupra creării a două grupuri de lucru privind situația din agricultură și cea legată de pandemia COVID-19.

Detalii: PDM, despre rezultatele consultărilor comune cu PSRM, PAS și Platforma DA: Au fost create două grupuri de lucru

Partidul Acțiune și Solidaritate a insistat pe convocarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului pentru a găsi soluții privind situația din agricultură și cea legată de pandemia COVID-19.

Detalii: PAS, după prima rundă de consultări cu PDM, PSRM și Platforma DA: Insistăm pe ședința extraordinară a Parlamentului

Platforma DA la fel a menționat că e nevoie de convocarea unei ședințe extraordinare, însă a menționat că, cu regret, majortatea PSRM-PDM nu s-a lăsat convinsă de Platforma DA să fie stabilită o dată anume pentru ședința extraordinară. 

Detalii: Slusari, după discuțiile PDM-PAS-PSRM-Platforma DA: Diferență de abordări. Neînțelegerea majoră - stabilirea ședinței extraordinare

Însă socialiștii au fost de părerea că ședința ar urma să fie convocată doar atunci când vor fi pregătite proiectele de decizii, elaborate de comun acord.

Detalii: PSRM, după întrevederea cu PDM, PAS și Platforma DA: Nu am ajuns la multe, dar ne-am înțeles că vom avea întâlniri