Pavel Filip seamănă, prin comportamentul său, cu controlorul de tren, dintr-un banc francez, care le spunea, pe rând, pasagerilor, restituindu-le biletele, să coboare din vagon, deoarece trenul merge în altă direcție. Până la urmă, s-a constatat că nu pasagerii, controlorul era cel care greșise trenul. Greșise din zăpăceală. Ceea ce nu se poate spune despre Filip, scrie Nicolae Negru pentru ZiarulNational.

În loc să comenteze conținutul moțiunii de cenzură, depuse de deputații PPDA și PS, să demonstreze, dacă e capabil, că ei nu au dreptate, că guvernul Chicu e fără cusur, liderul PD-ului „dezoligarhizat” s-a apucat să le țină lecții de morală, să le dea caracteristici deputaților și partidelor, care dintre ele sunt corupte și care nu.

După ce ieri punea mâna în foc pentru Plahotniuc, recomandându-l ca pe un prim-ministru care „va face ordine în țară”, după ce a îndeplinit fără crâcnire toate capriciile „păpușarului”, azi Pavel Filip se pretinde etalon al moralității și-i acuză pe cei care au luptat contra lui Plahotniuc că ar face jocul oligarhului fugar, numai fiindcă nu vor să facă jocul lui Dodon (și Kozak).

În 2016, își amintește toată lumea, lui Filip nu i-a displăcut să se instaleze în funcția de prim-ministru cu votul transfugilor, pe care îi blamează azi cu atâta vehemență. E ca și cum un alcoolic ar deveni peste noapte propagandist al abstinenței și al modului sănătos de viață, ipocrizia liderului actual al PD sare în ochi.

El înscrie printre partidele sănătoase nu numai PD, ci și PSRM, ai cărui lideri, Dodon și Ceban, au fost implicați în anularea rezultatelor alegerilor din Chișinău, au fost și poate mai sunt finanțați de Moscova (prin Bahamas?), au luat pungi cu bani de la Plahotniuc… Dacă PSRM e un partid „sănătos”, atunci cât de exacte sunt criteriile dlui Filip?

Să înțelegem că și Ștefan Gațcan trebuie trecut la categoria deputaților cu mâini curate, după ce s-a „răzgândit”, nu fără „ajutorul” unor instituții de stat, să adere la Pro Moldova? Și că e normal ca un deputat să fie răsplătit pentru votul său pro-Chicu oferindui-se un post guvernamental fiicii sale?

Nu PPDA și PAS, ci Pavel Filip cu deputații PD, urcându-se în trenul lui Dodon, sunt cei care merg într-o direcție greșită. Deși se declară proeuropean, PD s-a înhămat la căruța care se deplasează spre Rusia. Deși Pavel Filip a contribuit, pe când era prim-ministru, la adoptarea rezoluției Adunării Generale a ONU privind retragerea necondiționată a trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova, el a semnat cu Dodon un acord de guvernare în care nu se regăsește acest obiectiv, el tace acum când ambasadorul rus declară că Moscova nu are de gând să-și îndeplinească angajamentul de retragere.

Deși Pavel Filip se declară român, el acceptă ca Dodon să trimită militarii Armatei Naționale să defileze pe Piața Roșie cu militarii armatei ocupante. Ba Filip mai și aprobă împrumutul de 200 de milioane de euro, prin care Rusia vrea să subjuge Republica Moldova, investind în realegerea lui Dodon, care plătește cu trădarea, cedând satele transnistrene separatiștilor de la Tiraspol.

Pavel Filip pur și simplu și-a schimbat stăpânul și îl slujește pe Dodon cu același zel și credință cu care îl slujea pe Plahotniuc. Să aibă liderul PD vocația de slugă, de secundant? Dacă o au și ceilalți deputați PD, vom vedea foarte curând.

Guvernul trebuie demis, fiindcă nu e guvern în adevăratul sens al cuvântului, ci o echipă de executori docili care nu luptă cu criza, ci îndeplinesc indicații electorale, fiindcă premierul Ion Chicu nu e premier, ci marionetă, rodul uzurpării puterii executive și legislative de către Dodon, care nu este mai puțin corupt decât Plahotniuc și se mai află în relație de vasalitate cu Kozak.

Plahotniuc a fugit, iar dodoniștii tot ne sperie cu stafia lui, pentru a-l menține pe omul Moscovei la putere. Energia cu care au sărit în apărarea lui Dodon unii „activiști civici” confirmă ceea ce s-a văzut mai demult: că Rusia plătește nu numai partide, ci și ONG-uri în Republica Moldova. Iar Filip și deputații săi „proeuropeni” și chiar „români” (ca Monica Babuc) se fac că nu văd.

Îi convine lui Plahotniuc demisia guvernului și înfrângerea lui Dodon în alegerile prezidențiale? Posibil să-i convină, să-i aducă satisfacție. Dar aceasta nu contează, dacă este în interesul Republicii Moldova.