Dezvăluirile privind pachetele cu bani care ar fi ajuns la Igor Dodon, ieșirea la rampă a procurorului general, Alexandru Stoianoglo, dar și subrezirea majorității parlamentare PSRM – PD denotă că în aceste zile se dă „o luptă hotărâtoare” pentru R. Moldova. De această părere este editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru.

„Declarația lui Stoianoglo despre nevinovăția lui Platon și rejudecarea cazului său vine la pachet cu „descoperirea” că Plahotniuc este (atenție la detalii!) „beneficiarul” furtului miliardului, deși corect ar fi fost să se spună „unul dintre beneficiarii”, căci, mai precizează Stoianoglo, lui Plahotniuc i-au revenit „100 de milioane” din miliard. Cine sunt ceilalți beneficiari, dacă îl excludem pe Platon? Impresia e că informația despre nevinovăția lui Platon a fost servită pentru și în așa fel ca Plahotniuc să apară într-o lumină cât mai întunecată posibilă”, crede Nicolae Negru.

Acesta amintește că Stoianoglo spunea recent că Procuratura Generală nu dispune de un dosar consistent pentru a cere exrădarea lui Plahotniuc. „Iată că acum a fost depășită această „dificultate”, dar sare în ochi sincronizarea acestui „proces” cu amenințările lui Dodon că „va lovi primul”, cu convocarea Consiliul Suprem de Securitate și anunțul său despre progresele importante în investigarea miliardului și întoarcerea Aeroportului Internațional Chișinău, amenințări care, la rândul său, au fost provocate de „hemoragia” PD și a riscului ca actuala majoritate parlamentară să rămână în minoritate, dar și de declarațiile lui Andrian Candu că în curând vor ieși la iveală unele lucruri legate de finanțarea lui Dodon”.

Mai mult, Negru afirmă că astăzi a avut senzația că Stoianoglo și-ar sincroniza acțiunile cu Igor Dodon.

„Senzația că Stoianoglo se află în legătură cu Dodon pare confirmată de caracterul improvizat, „operativ” al conferinței sale de presă. El nu a prezentat absolut niciun detaliu în sprijinul declarațiilor sale. Nu este exclus că ieșirea sa de azi să fi fost determinată de dezvăluirile anterioare ale deputatului Iurie Reniță, care le-a prezentat jurnaliștilor niște imagini cu Dodon acceptând bani de la Plahotniuc. Și plecarea încă a doi deputați din PD nu putea să nu-l alarmeze pe Dodon.

Dacă punem la socoteală că Procuratura Generală a clasat recent dosarul legat de finanțarea ilegală a PSRM, în pofida imaginilor video în care Dodon declară că primește până la 1 milion de dolari de la Moscova, ipoteza că Stoianoglo activează în tandem cu președintele R. Moldova nu pare lipsită de temei. Dar ce va face el, dacă lunea viitoare vor pleca din PD alți doi deputați?

Impresia generală e că v (Platon fiind omul serviciilor rusești, dacă e să credem presei ucrainene), întoarcerea miliardului nefiind scopul lor. Nu e greu să ghicim cine e de partea lui Dodon, nu știm, deocamdată, cine e de partea lui Plahotniuc și Șor. Dar la „căderea cortinei” personajele trebuie să apară în fața publicului”, a concluzionat Nicolae Negru.

Sursa: ZiarulNațional