Jurnalistul ucrainean, Vitali Portnikov a declarat că Rusia contemporană este clona Germaniei național-socialiste, dar nu a Uniunii Sovietice de pe timpurile lui Stalin. Declarația a fost făcută în cadrul unui club de dezbateri de pe Espreso.TV

Potrivit lui Portnikov, Rusia putinistă exploatează ziua victoriei asupra nazismului deoarece încearcă să construiască ideologic o societate de tip sovietic. „Logica este că în Federația Rusă se încească să se construiască o societate de tip sovietic. Iar din acest punct de vedere trebuie să facem tot posibilul ca oamenii care locuiesc în Federația Rusă să perceapă într-un fel sau altul propriul stat ca pe o continuare a Uniunii Sovietice”, a declarat Portnikov.

Acesta a mai menționat că Uniunea Sovietică a fost un stat cu o ideologie concretă.

„Când noi am vorbit despre această ideologie concretă, noi am vorbit despre faptul că ea trebuie să aibă o legătură cu ceva care îi consolidează pe oameni. Dacă nu există comunismul, ce a rămas? Rămâne victoria în cel de-al Doilea Război Mondial. Democrația și un nivel bun de trai, asta nu e despre Rusia putinistă, dar oamenii trebuie uniți cu ceva. Ei sunt uniți prin intermediul memoriei despre faptul că ei sunt învingători, că au fost încercări de a-i nimici, însă ei au rezistat. De la această ideologie, cât de straniu nu ar părea, nu e un pas spre comunism, ci spre nazism”, a continuat Portnikov.

El a mai spus că mulți dintre cetățeni ruși rămân sovietici, pentru că nu li s-a oferit alternativă.

„Spunem deseori că ei vor să-l reabiliteze pe Stalin. Stalin nu trebuie reabilitat, pentru că el rămâne erou pentru o mare parte din oamenii sovietici, ruși, belaruși. Ei rămân sovietici pentru că nu li s-a propus nicio alternativă”, a declarat Portnikov.

Cu toate acestea, potrivit jurnalistului, Rusia contemporană este acum mult mai aproape de Germania național-socialistă, decât de URSS-ul stalinist.

„De fapt, acești oameni nu-l scot pe Stalin din mormânt, ci pe Hitler. În esență, ei sunt adepții ideologiei național-socialiste. Rusia contemporană nu este o clonă a URSS-ului stalinist, ci este la drept vorbind o clonă a Germaniei național-socialiste. Ceea ce spune Putin, discursul crimeean, poza lui este un remake al lui Adolf Hitler. Este național-socialismul în formă pură. Ideea de apărare a „lumii ruse”, toți rusolingvii trebuie să trăiască într-o singură țară și așa mai departe - este ideea hitleristă de spațiu vital pentru nemți”, a menționat Portnikov.