Experții politici consideră decizia Curții Constituționale, prin care a suspendat legea pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova referitor la contractarea împrumutului de 200 de milioane de euro, una extrem de importantă, după decizia decizia prin care a fost demis din funcția de președinte al CC Vladimir Țurcan.

Analistul politic Anatol Țăranu susține că este destul de real să presupunem că acum Curtea nu mai este în buzunarul lui Dodon și va reuși să se debaraseze de influența politicului moldovenesc. 

„Este a doua decizie extrem de importantă după decizia de destituire a fostului președinte Țurcan și a asta vorbește în favoarea ideii că Curtea Constițională se preface într-o instituție independentă care cu adevărat se conduce de buchia legii și nu de preferințele politice care au fost investite în această Curte de la bun început, atunci când ea începea să fie formată. Ipoteza că CC nu mai este în buzunarul lui Dodon devine una destul de realistă. Să vedem care vor fi următorii pași ai Curții, dar este evident că tendința este una benefică pentru R. Moldova.

În ultima perioadă Curtea a dat de bănuit că nu este independentă, mai mulți o puneau în buzunarul cuiva, ceea ce este caracteristic sistemului politic din R. Moldova, care doar la suprafață este vopsită în culori democratice, dar în realitate este un sistem democratic în faza incipientă de formare și trebuie foarte mult timp până când va funcționa în sensul real al acestui cuvânt. Însă tendința este pe măsura așteptărilor societății moldovenești și să sperăm că Curtea va reuși să se debaraseze de influențele politicii moldovenești și va deveni una independentă în măsura în care acest lucru este posibil în actualul sistem politic din R. Moldova”, a comentat Anatol Țăranu pentru DESCHIDE.MD. 

La rândul său editorialistul Nicolae Negru este de părerea că decizia Curții prevestește semne bune. Este evident că pentru guvernare a fost o decizie neplăcută, iar pentru Dodon - o lovitură grea. Analistul susține că banii din Acordul cu Rusia putea veni și din UE, dacă R. Moldova îndeplinea anumite condițșii, însă din păcate pentru Dodon interesele Rusiei au fost mai presus decât interesele R. Moldova. 

„Este un semn de bun augur. După decizia precedentă, Curtea Constituțională demonstrează că nu e în buzunarul cuiva cum s-a crezut și cum am crezut și eu. Îmi fac „mea culpa” în legătură cu aceasta. Ideea a pornit de la modul cum a fost selectată componența Curții Constituționale. Nu m-a surprins de ce, pentru că modul cum a fost încheiat acest Acord, conținutul acestui acord ridică foarte multe semne de întrebare și e normal ca o instituție atât de importantă ca Înalta Curte să intervină să aducă situația în echilibru, să calmeze societatea. Clar că pentru guvernare a fost o decizie neplăcută, dar așa e în democrație.

Într-adevăr este o lovitură pentru Igor Dodon. Banii aceștia nu sunt necesari R. Moldova. Deși e un mare deficit bugetar, nu trebuie să recurgem la serviciile unui stat care ocupă o parte din teritoriul R. Moldova, care duce un război de 30 de ani împotriva R. Moldova, sprijină separatismul. Noi puteam găsi acești bani, însă nu se dorește să fie refăcută relația cu Uniunea Europeană. Trebuiau îndeplinite niște condiții și banii din UE erau să vină, doar că Dodon nu este preocupat de interesul R. Moldova, ci de interesul Rusiei și al său personal. Putem să ne felicităm că avem o instituție independentă și dacă am avea mai multe situația ar fi alta”, a comentat Nicolae Negru pentru DESCHIDE.MD. 

Amintim că, ieri, 23 aprilie, Vladimir Țurcan a fost demis din funcția de președinte al Curții Constituționale. Potrivit unui comunicat de presă al Înalții Curți, în locul lui a fost aleasă Domnica Manole.

Detalii: Țurcan, demis din funcția de președinte al Curții Constituționale

La scurt timp, Curtea Constituțională a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare, a Legii nr. 57 din 23 aprilie 2020 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova referitor la contractarea împrumutului de 200 de milioane de euro.

Detalii: Curtea Constituțională a suspendat legea privind creditul rusesc