Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în R.Moldova, Daniel Ioniță, a transmis condoleanțe familiei editorialistului și jurnalistului Petru Bogatu, care s-a stins subit din viață duminică, la spitalul de urgență din Chișinău. Într-o postare pe pagina sa de facebook, diplomatul scrie că, deși nu l-a cunoscut personal, îi citea creațiile cu mare interes.

Cu mare tristețe am aflat de plecarea la cele veșnice a scriitorului și jurnalistului, Petru Bogatu. Nu l-am cunoscut personal, însă îl citeam de fiecare dată cu mare interes. I-am apreciat mintea lucidă și clară, condeiul desăvârșit și erudiția, analizele politice și luările de poziție, dragostea și respectul față de Neam și Țară. A fost un analist politic fin și pătrunzător, o voce ascultată și apreciată, o adevărată rara avis de profesionalim și gândire critică într-o Lume tot mai complexă, marcată de superficialitate, politicianism ieftin și non-valoare”, scrie Ioniță.

Toţi putem fi nemuritori, zicea Mircea Eliade, dar trebuie să murim întâi" (a se vedea articolul de mai jos)”, îl citează ambasadorul României pe Petru Bogatu, atașând articolul publicat de Deschide.MD și semnat de Petru Bogatu.

Așa este Maestre, drum lin către stele! Condoleanțe familiei îndoliate! Dumnezeu să-l aibă în pază!”, conchide ambasadorul.

 

Jurnalistul, profesorul, editorialistul Deschide.md și, mai ales, omul Petru Bogatu a încetat din viață duminică, 22 martie 2020, la vârsta de 69 de ani.

Deopotrivă actor și fin analist al evenimentelor social-politice, naționale și internaționale, viața lui Petru Bogatu este strâns legata de naștere Republicii Moldova, de desprinderea ei de imperiul sovietic și mai ales de revenirea ei în matca sa românească.

Membru marcant al Mișcării de Eliberare Națională, Petru Bogatu a fost un luptător pentru unitatea poporului român și europenitatea Basarabiei pe care și-o dorea reîntoarsă acasă.

În 2014, acesta a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” de președintele României, Traian Băsescu.