Putin s-a răzgândit și le-a permis deputaților Dumei de Stat să-i permită să mai candideze de două ori la funcția de președinte al Rusiei. Ultimul cuvânt îi aparține Curții Constituționale, dar nimeni nu are dubii că răspunsul va fi cel dorit de Putin.

La etapa actuală, „o verticală prezidențială puternică e absolut necesară” Rusiei, consideră el. E necesară, în primul rând, „pentru stabilitate”. Democrația parlamentară la etapa curentă „nu ni se potrivește”, a subliniat președintele rus, dar a pormis că va veni vremea când în Rusia lucrurile se vor schimba și „puterea nu va fi atât de personificată”, a scris Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național.

Astfel, Putin nu a rezistat tentației de a merge pe urmele omologilor săi din țările Asiei Mijlocii (Uzbekistan, Kazahstan, Turkmenistan, Tagikistan, Kârgâzstan), Belarusului și Azerbaijanului, apelând la tertipuri legale pentru a-și prelungi mandatul prezidențial dincolo de limita stabilită de Constituție.

El a propus Dumei de Stat amendarea Constituției, care îi oferă președintelui împuternicirile unui imperator, după cum s-a exprimat New York Times, pentru a pune punct mandatelor precedente și a o lua de la capăt în „context constituțional nou”. La 22 aprilie, cetățenii Rusiei sunt chemați să voteze amendamentele și nimeni nu se îndoiește că lucrul acesta va reuși, căci procesul este organizat în așa fel, încât să pară că nu Putin, ci „poporul corectează Constituția”. Data nu a fost aleasă la întâmplare, 22 aprilie e ziua nașterii lui Lenin, cade miercuri și e zi de lucru, dar a fost decretată ca zi de odihnă cu remunerare.

Sigur, Occidentul „visează să torpileze transformările constituționale din Rusia”, sperând să „submineze pe orice căi stabilitatea politică, fără de care nu se poate asigura dezvoltarea stabilă a Federației Ruse”, a declarat, ieri, Andrei Klimov, adjunctul președintelui Comitetului pentru afaceri externe din Consiliul Federației. Dar dușmanii externi nu o să reușească. În ritm susținut, consiliile regionale și cele din republicile autonome aprobă, cu o majoritate zdrobitoare, dacă nu cu unanimitate de voturi, propunerile de modificare a Constituției. „Amendamentele sunt clare și simple. Ce să mai discutăm? Trebuie să votăm”, s-a exprimat președintele unei Dumei regionale (Novgorod).

Guvernatorul regiunii Arhanghelsk le-a amintit cetățenior că „amendamentele ar fi putut fi adoptate și fără referendum (de altfel, Constituția Rusiei nici nu prevede acest lucru – n.n.), dar Vladimir Vladimirovici a hotărât să se consulte cu cetățenii Rusiei, să obțină aprecierea poporului pentru aceste schimbări. Nu am dubii că amendamentele vor fi adoptate, deoarece sunt făcute pentru oameni, pentru cei care își iubesc țara”. Campania împotriva referendumului nu este încurajată. Judecătoria Taganskii din Moscova a satisfăcut demersul Roscomnadzor-ului de a bloca site-ul net2020.ru, care strângea semnături împotriva amendării Constituției FR. Motivul: încălcarea legii privind datele cu caracter personal.

În timp ce Dodon pledează cu hărnicie încăpățânată pentru o Europă de la Lisabona la Vladivostok, Rusia iese din Europa, mai anulând și supremația legilor internaționale față de legile naționale. Ea își recapătă „suveranitatea globală”, se izolează de Europa, formându-și propriul continent, rezervându-și dreptul să scuipe pe deciziile unor instituții internaționale, dacă acestea nu-i sunt pe plac. Degeaba și-a dat votul salvator Andrei Năstase pentru revenirea Rusiei la APCE, cetățenii ruși nu își vor mai putea găsi dreptate la CEDO. „Suveranitatea globală” mai înseamnă că Rusia își va putea ataca vecinii fără să se teamă că va plăti tot felul de despăgubiri prin tribunale internaționale, ca în cazul Ucrainei.

Rusia să-și atace vecinii? Cum se poate?! Sunt afirmații rusofobe, pe care vă rog să le ignorați.