Conferința internațională „Războiul hibrid: mecanisme și consecințe” s-a desfășurat pe 21 februarie la Chișinău. În continuare vă prezentăm tezele principale din discursul lui Evhen Magda, expert ucrainean pe agresiunea hibridă.

Agresiunea hibridă este intenția unui stat de domina un alt stat fără a încălca în mod formal dreptul internațional, prin presiune economică, politică și umanitară. Peste 13.000 de persoane au devenit victime ale agresiunii hibride din partea Rusiei, numărul exact al victimelor nu este cunoscut.

Pentru a contracara cu succes agresiunea hibridă, trebuie studiată experiența Ucrainei. Din păcate, în politica internă a Ucrainei au fost comise prea multe greșeli. Donbasul și Crimeea s-au aflat la periferia politicii de stat, iar Rusia s-a simțit foarte bine în aceste regiuni. Acest fapt era condiționat de prezența în porturile din Crimeea a Flotei Mării Negre. Propaganda rusă în Crimeea și în Donbas a fost deosebit de agresivă. Menționez aici și neîncrederea autorităților ucrainene față de tătarii crimeeni până în anul 2014.

Kremlinul a încearca de șase ani să discrediteze Ucraina în ochii lumii civilizate, apelând la trucuri sofisticate. Atacuri informaționale aveau loc în pofida faptului că a fost limitată retransmiterea canalelor TV ruseși pe teritoriul Ucrainei. Sancțiunile economice împotriva ucrainei au fost impuse de Rusia în anul 2013, înainte de Revoluția Demnității. Problema gazelor și a tranzitului Kremlinul le folosea în scopurile sale politice. Se realiza o agresiune sistematică în sfera umanitară, în special în domeniul memoriei istorice.

Acum Rusia încearcă noi instrumente în agresiune sa hibridă. Menționez că Vladimir Putin, spre deosebire de liderii statelor civilizate, nu depinde de rezultatele alegerilor, de aceea el folosește în mod activ amra electorală fără să se teamă de răzbunare. Inserțiunea în alegeri și campania electorală poate fi transfrontalieră și pot submina grav încrederea în valorile democratice. În plus, în lume nu există legi și mecanisme care ar permit contracararea eficientă a unor asemenea inserțiuni, desigur, nu există nici metode punitive.

75 de ani de la victoria asupra nazismului a devenit pentru Putin o perioadă oportună pentru formarea Noii Politici Istorice. Este vorba în primul rând despre hipertrofia rolului Rusiei în victoria asupra lui Hitler, care va fi de aceasta umbrită în mod bizar. În Rusia sunt concentrate o cantitate enormă de documente de arhivă care pot fi baza pentru manipulări. Kremlinul pune accent pe hibridizarea Holocaustului, subliniind că în procesul de nimicire a evreilor nu au fost implicați doar hitleriștii, dar și complicii precum Polonia, Ucraina, țările baltice. Scopul este aprofundarea divergențelor între diferitele țări din Europa. Putin va folosi și tema colaboraționismului cu ocupanții în al Doilea Război Mondial.

Ucraina a acumulat o experiență considerabilă în contracararea agresiunii hibride în ultimii șase ani. Nu putem vorbi despre universalitatea lui, dar cu siguranță el este foarte util statelor europene. Au fost reînviate armata și serviciile speciale, deși pe timpul președinției lui Ianukovici acestea au fost nimicite pe dinăuntru. Au fost reanimate istoria și tradiția militară, ceea ce a revizuit imaginea ucrainenilor în perspectivă istorică. A fost creată Biserica Ortodoxă a Ucrainei, s-a produs decomunizarea. A crescut întrebuințarea limbii ucrainene în spațiul public. A fost introdusă în Constituție integrarea euroaltantică și europeană.

Ucraina nu este țelul principal al agresiunii ruse, de fapt ea urmărește destrămarea Uniunii Europene. Acest scenariu i-ar permite crearea unui nou imperiu de tipul Uniunea Sovietică.

Războiul hibrid neanunțat se va încheia cu o pace hibridă care va contura o nouă realitate geopolitică. Este greu să prevedem când se va întâmpla asta, dar cu siguranță putem vorbi despre faptul că Ucraina a reușit să țină piept celui mai greu atac din anii 2014-2015.