Ce s-a întâmplat astăzi la Parlament, trebuia să se întâmple demult, iar faptul că opoziția a blocat tribuna parlamentară este ceva legal, ținând cont de faptul că majoritatea parlamentară nu a ținut cont de doleanțele acesteia ca ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, să fie audiat în plenul Legislativului. Opinia aparține analistului politic Nicolae Negru.

„S-a întâmplat un lucru care trebuia să se întâmple, odată ce majoritatea parlamentară nu a dorit să-l invite pe ministrul de externe să explice deputaților de ce a făcut acele declarații scandaloase, umilitoare, trădătoare. Deputații din opoziție au folosit metodele legale. E admisibil în practica parlamentară asemenea metode, ca blocarea de tribună, dacă majoritatea parlamentară nu ține cont de doleanțele opoziției”, a comentat Nicolae Negru pentru Deschide.MD. 

Totodată, acesta consideră că s-a dorit să se distragă atenția societății și deputaților de la acest subiect, prin ascultarea raportul premierului. Analistul susține că „dacă era un raport serios, acest anunț trebuia făcut demult, nu azi dimineață”.

„Dacă știa opoziția despre aceasta, știa și societatea. Lucrul acesta a fost făcut cu un anumit scop: de a contracara această acțiune legitimă, democratică, această moțiune simplă, înaintată de opoziție împotriva ministrului de externe”, susține Negru.

Analistul subliniază faptul că „ministrul de externe trebuia să răspundă legitim în fața deputaților, pentru că acesta este un subiect de interes național, iar deputații socialiști și democrați au decis să lipsească societatea de asemenea eveniment, de explicațiile ministrului”.

„Opoziția a fost insistentă. Au fost principiali în obținerea unor lucruri de interes public. A fost în conformitate cu legile parlamentului. La noi nu se prea obișnuiește să se blocheze tribuna, unii o să spună că nu s-a procedat corect. La noi oamenii nu prea agrează asta, dar trebuie să se obișnuiască. Pentru perseverența lor și insistență, trebuie să-i felicităm pe deputații din opoziție”, a conchis Nicolae Negru.

Vezi și: 

PPDA și PAS au blocat tribuna Parlamentului. Greceanîi, în discuție cu Diacov și Filip

Chicu a venit cu raportul de 100 de zile în Parlament

PPDA și PAS: Ori discutăm moțiunea lui Ciocoi, ori agenda parlamentară. Chicu să plece acasă

FOTO // Biroul permanent al Parlamentului convocat după ce Bătrâncea a discutat cu PPDA, PAS și PDM

Parlamentul și-a suspendat ședința din cauza protestului opoziției