În opinia ministrului de externe Ciocoi, în diplomație e ca la armată. Altfel spus, diplomații sunt ostași în slujba statului, iar ostașii nu discută ordinile, ci le execută fără crâcnire, președintele Asociației pentru Politică Externă.

În realitate, încercând să-și justifice servilismul față de Dodon, ministrul Ciocoi bate câmpii. Diplomații nu sunt ostași, iar diplomația nu este armată.

Diplomații sunt funcționari publici, angajați de stat pentru a le valorifica cunoștințele, experiența și aptitudinile pentru promovarea intereselor țării peste hotarele ei.

În activitatea lor, diplomații nu execută ordine militare, ci se conduc de instrucțiuni și decizii pe care ei pot să le conteste dacă acestea sunt formulate arbitrar, sfidează realitățile și sunt în contradicție cu politicile și interesele naționale ale statului.

Cu regret, însă, actuala noastră diplomație a fost transformată în armată, într-o armată unde instrucțiuile și deciziile arbitrare fie le execuți fără drept de apel, fie riști să fii ostracizat și declarat persona non-grata în sistem.

Frica domină diplomația noastră, frica de a fi trecut pe linie moartă, de a rata cariera și jobul căruia te-ai dedicat o viață. Ministrul Ciocoi este exponentul marcant al acestei frici generatoare de obediență, servilism și tăcere plină de complicitate, care discreditează diplomația noastră.

În ultimii 10 ani, au fost întreprinse câteva încercări de-a reforma ministerul de externe, au fost invitați experți europeni, solicitată asistență PNUD-lui și s-a scris un ditamai studiu... Totul a fost, în zadar, cu excepția unor schimbări cosmetice, reformele au eșuat.

Frica, băgată adânc în diplomația moldovenească pe timpul lui Voronin de către ex-ministrul său de externe Andrei Stratan, nu doar că a supraviețuit, ci s-a accentuat și mai mult pe timpul regimului Plahotniuc. Mai mult decât atât, Plahotniuc a reușit să facă din diplomație, ceea ce nu a reușit Voronin: o armată umilă în slujba intereselor sale meschine. Azi această armată este la cheremul intereselor lui Dodon.

Tăcerea diplomației noastre continuă și așa va fi cât timp ea este dominata de frica, care descurajează gândirea liberă/critică și încurajează slugărnicia și nonvalorile din sistem.

Dacă vrem să avem o diplomație eficientă și depolitizată, atunci armata lui Stratan/Ciocoi trebuie demobilizată, desecurizata, democratizată, denepotizată, declientizata și profesionalizată pe criterii meritocratice, nu slugarnice....

Este capabil ministrul Ciocoi de așa ceva?

Personal, am mari dubii...