„Rezultatele cinei de taină dintre PD – PSRM le vom afla în timpul apropiat, dacă deputații democrați vor semna sau nu declarația de menținere a cursului proeuropean, dacă vor vota sau nu demisia lui Aurel Ciocoi”, comentează editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, întâlnirea de ieri a conducerii PD – PSRM, cu participarea președintelui Igor Dodon și a premierului Ion Chicu.

Potrivit sursei citate, întâlnirea dintre PD și PSRM trebuie privită în contextul declarației proeuropene, pe care o pregătesc deputații PD și cei ai blocului „ACUM”, dar și al moțiunii de cenzură privind demiterea ministrului de Externe, Aurel Ciocoi.

„Deși Dodon se umflă în pene, aceste acțiuni, dacă reușesc, ar lovi puternic în ego-ul său supradimensionat și în imaginea asupra căreia lucrează, zi de zi, televiziunile sale. El amenință cu alegeri anticipate, dacă se va forma o nouă majoritate parlamentară și va fi demis Guvernul Chicu, știind prea bine că amenințările sale sunt un bluf. De aceea, se poate spune cu certitudine că inițiativa întâlnirii cu PD le aparține socialiștilor, că ei au venit cu oferta de formalizare a relațiilor cu democrații, ca să excludă sau să reducă riscul de demitere a Guvernului Chicu în acest an”, precizează Nicolae Negru.

Poziția democraților, pe de altă parte, este critică și din cauza luptelor interne, între foștii locotenenți ai lui Plahotniuc și adepții lui Pavel Filip, și din cauza că aflarea la guvernare comportă avantaje și dezavantaje, a adăugat editorialistul nostru.

„Avantajul e că astfel e oprită „hemoragia” pe plan local, se diminuează procesul de migrare a primarilor PD către alte partide, iar dezavantajul e că își compromite imaginea de partid proeuropean, devine dependent de PSRM și Dodon. E imposibil să rămână în alianță neformală cu PSRM și să pretindă, în același timp, că păstrează fidelitate cursului european”.

Sursa citată a încercat să presupună care dintre cele două preocupări - unitatea partidului sau consecvența doctrinară - este mai puternică pentru actuala conducere a PD.

„Acceptul în sine de a se întâlni cu socialiștii indică o înclinație spre menținerea relațiilor cu socialiștii. Dar e puțin probabil, ar fi o sinucidere politică, să se fi ajuns la formalizarea alianței PSRM-PD. De menționat cu acest prilej declarația ciudată, dinspre PPDA, de respingere a unei alianțe cu PD pe motiv că acesta nu s-ar fi „reformat”. Dacă PPDA a făcut alianță cu PSRM, fără a-i cere să se reformeze, pentru a-l înlătura pe Plahotniuc, de ce nu ar folosi același procedeu pentru a-l înlătura pe Dodon? De ce i-ar bate capul în acest moment de „purificarea” PD? Joacă PPDA în folosul lui Dodon sau al Rusiei? ”, întreabă Nicolae Negru.

Sursa: ziarulnational.md