Semne diacritice

După ce a ținut, la Strasbourg, un discurs pretențios, de mare strateg provincial și vasal, reîncălzind în fața deputaților APCE aceeași ciorba propagandistică subțire, după rețeta lui Kozak, președintele Dodon a intrigat publicul local cu niște răspunsuri la niște întrebări pe care și le adresează el însuși.

Nitam-nisam, el i-a sfătuit pe socialiști „să nu se grăbească” să oficializeze alianța existentă de facto cu PD, deși recunoaște că PSRM „are o conlucrare bună” cu deputații democrați, care sprijină Guvernul Chicu. De ce să nu se grăbească socialiștii? „Să vadă mai întâi ce se întâmplă în PD, dacă se reformează sau nu. Vedem acolo mai multe persoane, care la diferite etape… Vedem că ei spun că privatizarea Aeroportului Internațional Chișinău e un lucru bun. Eu nu sunt de acord cu asta. Hai să mai așteptăm puțin, să vedem ce se întâmplă mai departe”, spune Dodon, citat de Ziarul NAȚIONAL.

De cealaltă parte, el sugerează posibilitatea formării unei noi alianțe PSRM-ACUM, îndemnându-i pe foștii „parteneri, prieteni deputați din opoziție” să nu se grăbească să ardă toate punțile, fiindcă nu se știe „ce poate să se întâmple în următoarele luni”. Adoptând o tonalitate paternă, Dodon le ține acumiștilor o lecție de tactică politică: „Uitați-vă puțin mai departe… În politică totul e posibil. Nu excludeți revenirea, la o anumită etapă, la masa de discuții, de negocieri, inclusiv posibila formare de majorități parlamentare. Lăsați ușa deschisă, așa cum am lăsat-o noi. Timpul va arăta că am avut dreptate”.

Ce o fi asta? – se întreabă cetățeanul nedumerit de aceste viraje amețitoare. Cel care ieri umbla cu focul și făcea scrum toate punțile, dând jos Guvernul Maiei Sandu ca pe unul incompetent, neputincios, azi se laudă că ar fi lăsat „ușa deschisă” și o îndeamnă pe Maia Sandu să nu „ardă podurile”. Ori logica lui Dodon a luat-o razna, ori el mizează pe memoria scurtă a cuiva. Sau poate se pune la cale o reeditare a „Alianței Kozak”, în legătură cu recenta avansare a lui Kozak?

În cazul PD, declarația lui Dodon e și o formă de presiune, pentru ca deputații democrați, văzând deasupra capului sabia unei noi alianțe PSRM-ACUM, să accepte rezilierea contractului de concesiune a Aroportului Chișinău și transmiterea acestuia vreunui „investitor” rus. În același timp, Dodon se teme că o alianță formală PSRM-PD i-ar putea dăuna în campania prezidențială. El nu este împotriva unei asemenea alianțe, ci dorește doar o amânare pe după alegerile din toamnă.

Și în cazul blocului ACUM, motivele lui Dodon ar putea fi duble. La unul s-a referit el însuși: „campania acidă” a foștilor aliați „împotriva președintelui, împotriva colegilor din PSRM”. Dodon încearcă să o neutralizeze, trimițând semnal alegătorilor că PD este un „tovarăș de drum” temporar, că între PSRM și PD e doar concubinaj, nu mariaj, că simpatiile sale politice sunt îndreptate către ACUM și depinde doar de acumiști formarea unei noi majorități parlamentare cu socialiștii.

Cel de-al dolea motiv este legat de problemele financiare ale guvernării, ea întâmpină probleme cu plata la timp a salariilor pentru bugetari, a artiștilor și cadrelor didactice în primul rând. Mesajul trimis de Dodon blocului ACUM ar putea să rezoneze cu anumite efecte benefice pentru Dodon și la Bruxelles, care a fost nemulțumit de înlăturarea Guvernului Maiei Sandu.

Șmecher ca un afacerist mărunt, Dodon țintește, cu o singură împușcătură, în trei „iepuri”. Ba chiar în patru, dacă luăm în calcul că mesajul respectiv lovește și în șansele Maiei Sandu de a obține sprijin electoral din partea unioniștilor. Vă imaginați cu ce ochi vor privi adepți reunirii cu România perspectiva unei noi guvernări PSRM-ACUM? În acest context, tăcerea Maiei Sandu e asurzitoare.

Sursa: Ziarul National