Apropiatele alegeri prezidențiale au scos la suprafața vieții publice moldovenești dezacordurile care s-au adunat de-a lungul anilor și mocneau în interiorul blocului ACUM. Vechi atitudini, acțiuni sau compromisuri politice care de-a lungul timpului au adus blocului ACUM unele succese, inclusiv preluarea guvernării, sunt astăzi reinterpretate prin prisma egoismului politic și ignorând prioritățile asumate de-a lungul timpului: debarcarea lui Igor Dodon și reangajarea Republicii Moldova în drumul spre UE dar, mai ales spre România

Privind gâlceava celor două elemente ale blocului ACUM, PAS și PPDA, se creează senzația unui deja vu ce ne readuce în memorie modul în care segmentul unionist a fost fărâmițat și făcut nefuncțional politic. Orgolii, frustrări personale, interpretări eronate ale unor gesturi politice riscă să îngroape speranțe și o construcție politică, care, cel puțin pentru alegerile prezidențiale, constituie singura construcție politică ce-l poate înfrunta și debarca pe Dodon.

Spargerea ACUM, în prag de alegeri, riscă să-l perpetueze pe Dodon în fruntea Republicii Moldova cu toate consecințele ce decurg de aici: izolarea internațională, abandonarea firavului parcurs european și căderea Republicii Moldova pentru mult timp într-un nou ev rusesc. Mai mult, odată despărțite PAS și PPDA se vor confrunta fiecare în parte cu ruperi, fărâmițări și dezertări care îi vor slăbi și vulnerabiliza pe termen mediu și lung.

Soluția nu este desfințarea  blocului ACUM și intrarea în concurență a PAS cu PPDA. Intrarea celor două formațiuni în concurență va duce la sectizarea și antagonizarea propriului electorat existând riscul ca în turul doi, în pofida apelurilor liderilor, să nu-și mai poată mobiliza electoratul sau, și mai rău, să-și dea votul pentru Dodon din pură răzbunare. Nici ideea identificării, mai degrabă a scoaterii din joben, peste noapte, a unui candidat apolitic sau apartinic nu este o idee viabilă deoarece, cu tot efortul,  acea persoana nu are, fizic, timp să convingă electoratul pro-european și unionist, apriorii pro-UE.

Singura soluție pentru evitarea despărțiri PPDA de PAS și a PAS de PPDA, în final evitarea pierderilor alegerilor, o reprezintă refondarea blocului ACUM prin renegocierea unui nou acord de colaborare care să ofere celor două partide atât responsabilități cât și funcții clare. Dacă Maia Sandu va fi susținută de PPDA, viitorul premier, ar fi normal și de bun simț, să fie dat de PPDA. Indiferent ce nume ar purta el.

Intrarea în alegeri, în tandem, Maia Sandu președinte și premier de la PPDA. ar fi, cel puțin la acest moment, singura variantă de a preveni destrămarea blocului ACUM dar și un nou impuls în alegerile prezidențiale și posibil parlamentare anticipate pentru electoratul lor și nu numai. Din concurența păguboasă a celor două partide va avea de câștigat numai Igor Dodon iar vinovați vor fi doar liderii PAS și PPDA. Este mult mai ușor să repari blocul ACUM prin renegocieri înainte de prezidențiale decât să lipești cioburile după eșec. Un eșec în alegerile pentru preșidenția Republicii Moldova va adânci și mai mult prăpastia dintre PAS și PPDA.

Încă nu este târziu pentru a preveni fărâmițarea blocului pro-european după „modelul” mișcării unioniste.