Decizia Departamentului de Stat al SUA de a nu-i mai prelungi viza de călătorie a fostului lider democrat Vlad Plahotniuc este un subiect care a provocat comentarii și în rândul analiștilor politici de la București.

După ce mai mulți lideri politici de la Chișinău și-au asumat acest „merit”, analistul român Cristian Hrițuc susține că aceștia, de fapt, încearcă să obțină un anumit profit.

„Azi m-am distrat citind reacțiile politicienilor din Moldova la interdicția de a intra în SUA pe care a primit-o Plahotniuc. Aproape toți încearcă să capitalizeze de pe urma ei. Maia Sandu, Dodon, până și Chirtoacă, încearcă să dea senzația ca este meritul lor”, scrie Hrițuc într-o postare pe o rețea de socializare. 

Acesta specificat că o ipoteză mai aproape de realitate vine din partea deputatului Țîcu.

„Singurul politician care vine cu o ipoteză realistă este Octavian Țîcu. Da, după ce l-au extras din MD, după ce i s-a acordat timp să își pună lucrurile în ordine, Plahotniuc primește o interdicție. Plahotniuc nu mai este util. Nu mai controleaza PDM, nu mai poate face jocuri și...probabil nici nu a stat prea „cuminte” în această perioadă”, adaugă Hrițuc. 

Analistul politic de la București, Iulian Chifu, susține că ceea ce se întâmplă la Chișinău corespunde condițiilor prevăzute de lege.

„Cea mai recentă bătălie la Chișinău este una de legitimitate: ce politician a determinat includerea lui Plahotniuc pe lista indezirabililor americani pentru corupție și susținerea corupției. O ambiție excesivă să crezi că o poziția a vreunui politician de la Chișinău influențează politicile americane. Că juridic, tema e rezolvată de mult de către Congres”, a comentat Chifu pentru DESCHIDE.MD. 

Potrivit lui Chifu, Chișinăul nu a influențat cu nimic decizia SUA.

„Anunțul public al Secretarului de Stat Pompeo este un gest politic. Dar influența Chișinăului...hmmmmm...pariez că e marginală spre nulă. Dacă ar fi fost așa, Mike Pompeo ar fi anunțat măsura de lângă politicianul în cauză, în timpul unei vizite/întâlniri oficiale. Sau făcea referire la ea. Dar Washingtonul nu pune mâna pe creștetul nici unui politician de la Chișinău pentru a-l cauționa. Experiențele cu fiecare dintre ei sunt unele mai puțin faste...”, a menționat Chifu. 

Vezi și: Analiști: Decizia SUA, în privința lui Plahotniuc, nu este meritul liderilor politici din R. Moldova