În opinia unor experți și analiști de la Chișinău, autodeclarați echidistanți și care ar da verdicte „în afara geopoliticii”, nefericita alianță dintre „ACUM” și Partidul Socialiștilor (PSRM) ar fi demonstrat că în R. Moldova există, în sfârșit, o alternativă de guvernare civică, fără geopolitică, ce ar servi ca exemplu bun de urmat de către viitoarele guvernări. Într-un editorial semnat pentru Ziarul Național, președintele Asociației pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă, susține că această concluzie este asurdă și periculoasă, iar promotorii ei ignoră cu desăvârșire lecțiile/realitățile alianței dintre „ACUM” și socialiștii lui Dodon.

În primul rând, alianța ACUM - PSRM a fost o mezalianță născută nu din spiritul civic și lipsit de geopolitică al socialiștilor lui Dodon, ci din disperare, din necesitatea de-a supraviețui politic pericolului existențial reprezentat la acel moment de Plahotniuc și regimul său.

În al doilea rând, mezalianța ACUM - PSRM a fost posibilă datorită imixtiunii nemijlocite a Rusiei în competiția politică de la Chișinău, care le-a dictat lui Dodon și ortacilor săi această soluție tranzitorie.

În al treilea rând, Rusia a nășit/garantat mezalianța nu de dragul democrației și nici al dezoligrahizării, ci pentru a-și salva de colaps cea mai mare și importantă investiție strategică făcută, în ultimii 10 ani, în republica noastră - anume Dodon și PSRM.

În al patrulea rând, așa cum o demostrează recentele evoluții politice, Dodon și Rusia au folosit mezalianța pentru a prelua și consolida sistemul oligarhic perfecționat de Plahotniuc, avansând, totodată, interesele geopolitice rusești în republica noastră.

În al cincilea și ultimul rând, alianțele cu un partid finanțat de Rusia prin varii offshore-uri, de genul Bahamas, nu pot fi considerate nici civice, nici antioligarhice, nici fără geopolitică și nici măcar proeuropene...

Astfel de alianțe sunt „favoruri” pentru „idealiști” ce ignoră realitățile crude. Or, „favorurile” făcute de Rusia se plătesc scump și, în timp, ele se plătesc cu propria credibilitate și carieră politică... Exemple sunt multe în jurul nostru, unele chiar destul de recente...

P.S. Unii experți și politicieni încă mai speră în adâncul lor că Moscova îi va ajuta să se debaraseze de Dodon și atunci va fi reeditată alianța civică, fără geopolitică, cu PSRM, unde sunt destui oameni de bună credință...

Doamne, câtă naivitate....

Ziarul Național