Nici în anul 2019, Chișinăul nu a reușit să obțină prea multe rezultate în procesul de reglementare transnistreană. Anul acesta a fost unul controversat și dominat de incertitudini, consideră fostul membru al Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu. Potrivit acestuia, au existat însă și niște aspecte pozitive în cadrul negocierilor, dar atrage atenția asupra declarațiilor sfidătoare ale liderilor nerecunoscuți de la Tiraspol.

Au fost și lucruri pozitive, însă în linii mari a dominat incertitudinea. Suntem în faza unor agravări mai serioase decât până în prezent. Mă refer la interviul lui Vitali Ignatiev în care spune că  „dacă Chișinăul va instala postul mixt moldo-ucrainean la Cuciurgan și angajații postului vor îndeplini misiunea în conformitatea cu legislația și Constituția R. Moldova, apoi regiunea transnistreană își permite să recurgă la divers ordin pentru a-și proteja așa-zisele interese. Ne confruntăm cu o amenințare brutală și foarte periculoasă”, a comentat Ion Leahu pentru Radio Chișinău.

Potrivit expertului, începutul anului 2019 a fost în favoarea Tiraspolului: a fost deschis biroul pentru înregistrarea transportului auto, Chișinăul a promis că se va ocupa de problema extinderii telefoniei mobile pe malul drept, că vor colabora băncile, însă nimic din aceste lucruri nu s-a întâmplat.

Referindu-se la unele aspecte pozitive în procesul de rezolvare a conflictului de pe Nistru, Ion Leahu punctează faptul că Chișinăul a inclus pe agenda de negocieri taxele vamale și impozitele pe venit.

„În cadrul întrunirii de la Bratislava, Chișinăul a insistat asupra unor aspecte noi, dar foarte importante: taxele vamale și impozitele pe venit. Regiunea transnistreană s-a opus categoric, iar partenerii de dezvoltare au încercat să ne convingă să renunțăm la aceste aspecte. Acest lucru a demonstrat că Tiraspolul nu e pregătit să rezolve problemele adevărate, și nu cele care țin de interesele personale ale Tiraspolului”, susține Ion Leahu.

Expertul consideră că de când s-a acceptat ca regiunea transnistreană să fie parte egală la negocierile în formatul „5+2”, de atunci negocierile „au derapat spre a acorda Tiraspolului numeroase facilității și decizii favorabile”.