Moscova experimentează tehnologii ale informației în întreaga lume, însă principala platformă pentru războiul hibrid este regiunea Europei Centrale și de Est.

Pe 29 octombrie, la Minsk s-a desfășurat masa rotundă cu genericul „Influența rusă în statele postsovietice” organizat de proiectul analitic Belarus Security Blog. Iată câteva dintre tezele principale ale directorului executiv al Institutului ucrainean pentru politică mondială, Evhen Magda. 

Capul de pod 

Regiunea Europei Centrale și de Est, din care face parte Ucraina și Belarus, regiunea fostelor state sovietice și state ale democrației populare, care își propun la scări diferite integrarea europeană, iar cineva chiar o și implementează - reprezintă principalul cap de pod hibrid al Rusiei. 

În Europa de Vest persistă un lobby al ideei de  normalizare a relațiilor cu Rusia, un lobby destul de puternic. Logica sa este clară: Rusia oferă contragenșilor săi din Veste o creșterea economică prin promisiunea de achiziționare a unor produse de înaltă tehnologie. Kremlinul nu vorbește deschis despre acest lucru, dar intenția de a cumpăra simbolic vorbind Mercedes-uri, pare atractivă. Ce lider european, ales democratic, poate refuza creșterea economică în condițiile actuale, chiar dacă e vorba de mai puțin de un procent din PIB? Nu este un secret faptul că același Macron vede Rusia ca un posibil aliat în confruntarea globală cu Statele Unite și China. Acesta este un joc mare, în care pot suferi statele din regiunea noastră, schimbul ca parte a marii politice există. În opinia mea, în multe dintre statele Europei nu înțeleg cu adevărat că propaganda rusească funcționează foarte eficient chiar în casa europeană. 

Cu toate acestea, Rusia folosește foarte eficient principiile europene ale toleranței, necesitatea de a asculta oponentul și și alte norme ale conviețuirii social-politice. Le folosește pentru a le îndrepta împotriva celor care încearcă să se opună Moscovei. 

Cum funcționează Rusia în ultima vreme 

Agresiunea împotriva Georgiei, anexarea Crimeei și instigarea la conflict în Ucraina - astea e ceea ce creează atmosfera corespunzătoare. Eu nu aș spune că aceasta este atmosfera unei frici atotcuprinzătoare. Știu că de exemplu în Belarus, oamenii au o atitudinea mult mai calmă în legătură cu ceea ce se întâmplă în Donbas decât cei din Ucraina. Pot să afirm însă, că în Ucraina există un strat destul de mare de oameni care consideră că ceea ce se întâmplă în Donbas nu îi va afecta. Cu toate acestea, în rândul oamenilor gânditori apar îndoieli, contradicții gânduri despre cum se poate dezvolta situația.  

Impactul informațional masic, distribuirea de falsuri și de propagandă. Nu voi minți dacă voi spune că fiecare dintre noi măcar o dată în viață a devenit victima fake-news-ului. Nu există nimic rușinos în asta, deoarece falsurile sunt inventate și răspândite de oameni foarte bine pregătiți. În Rusia există o înțelegere foarte clară a faptului că în societatea democratică, fake-urile se răspândesc mai repede dect în una controlată. 

Rusia încearcă să modeleze agenda fostei tabere socialiste, nu numai în Ucraina. Sunt folosite abordări nestandard. De exemplu, în Polonia foarte prost se vinde dragostea față de Rusia din cauza unor evenimente istorice și din cauza catastrofei avia din Smolensk, de aceea acolo nu este vândută dragostea față de Rusia, ci ura pentru Ucraina. Aceasta nu se vinde rău, cred că în noul Seim polonez, facțiunea Confederațiilor va ieși în evidență în luna noiembrie, după marșul urii, și va spune ce trebuie să facă ucrainenii și unde să meargă. Nu aș dori ca acest lucru să-i afecteze pe belaruși dar înțelegând logica dezvoltării istorice, cred că aceast ură va fi transmisă și balarușilor. 

Există destul de mulți factori prin care Rusia poate influența. De exemplu, factorul refugiților, care a împărțit UE în diferite grupuri. Vedeți ce rezultate obțin în diferite țări.

Speculații pe sentimente religioase. Să reamintim cum a avut loc procesul de creare a Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

Presiunea în sectorul energetic. Această presiune este resimțită în contextul integrării ruso-belaruse, preocuparea este resimțită în societatea belarusă, iar această preocupare este un teren bun pentru falsuri. Intervenția în procesele electorale.

Obiectivele Moscovei

Extinderea sferei de influență, integrarea în imperiul eurasiatic, ar fi unele dintre obiective. Pentru a le realiza, e necesară distrugerea Uniunii Europene, lipsind-o de logica extinderii și a rezervelor. Acest lucru se aplică și în cazul Ucrainei, dacă ipotetic, Ucraina va pierde în această confruntare cu Rusia, acest lucru va fi cu siguranță un exemplu nu numai pentru Belarus, nu numai pentru Moldova, nu numai pentru Armenia, ci și pentru țările baltice, Ungaria și Slovacia, unde politicienii locali vor spune: „Hadeți să căutăm oportunități”.

Dominarea energetică pe continent. Rusia folosește gazul ca armă politică în Europa de la începutul anilor 2000, o armă destul de eficientă. 

Subminând încrederea în alegeri și instituțiile democratice. În Ucraina, există versiunea că Putin va muri - și totul se va schimba imediat. Cred că acest lucru nu este adevărat. În Rusia, există un discurs imperial destul de clar. Iar favoritul opoziției, Navalny, a mai spus: „Crimeea nu este un sandwich”. A trăi cu iluzii este cel mai rău scenariu. 

Rusia încearcă să reducă numărul de poli de influență în lume, pentru a pune pielea Uniunii Europene pe masa negocierilor cu China și Statele Unite. La urma urmei, Moscova înțelege că nu va scoate scalpul de pe acești giganți, oricât și-ar dori.