Semne diacritice

Era previzibil că, după mariajul acumisto-socialist, o parte din alegători își va pierde interesul pentru turul al doilea de vot în alegerea primarului municipiului Chișinău, văzând o asemănare între fizionomiile (geo)politice ale lui Andrei Năstase și Ion Ceban.

Votul lui Andrei Năstase în favoarea Rusiei la APCE e un argument în plus pentru cei care consideră că între candidatul blocului ACUM și candidatul PSRM nu există o diferență principială și nu merită efortul mersului la secția de votare. Năstase nici măcar nu demonstrează că ar putea fi un primar mai bun decât Ceban, iar veniturile sale nu sunt mai puțin obscure decât ale contracandidatului socialist. În aceste condiții, absenteismul pare un pas logic, singurul onorabil în această situație.

Totuși, dacă dăm la o parte dezamăgirile, dacă suprimăm viermele tentației – justificate, trebuie să recunoaștem – de a-l pedepsi pe Năstase și blocul ACUM pentru tranzacția cu PSRM, logica absenteismului nu mai arată fără cusur. Cu sau fără dorința noastră, alegătorii proeuropeni și unioniști se află cu blocul ACUM într-o barcă și nu putem neglija faptul acesta.

Să privim realitatea în față: nu există nicio garanție că pierderea lui Năstase ne aduce vreun câștig politic, nici măcar nu suntem siguri că Ceban va fi un primar mai bun și Chișinăul va fi scos din mizeria de azi. De altfel, nici unul, nici altul nu au fost aleși pentru calitățile lor manageriale, administrative, ci pentru că reprezintă PSRM și ACUM, adică pentru calitățile lor (geo)politice. Printre concurenții lor au fost unii candidați cu potențial mai mare. Probabilitatea ca Ceban și Năstase să fie primari eficienți e cam aceeași, redusă, faptul că unul dintre ei cunoaște mai multe cifre legate de Chișinău decât celălalt nu garantează o prestație administrativă mai bună.

Însă dulceața răzbunării ne poate costa mult. Absentând îl votăm de fapt pe Dodon din spatele lui Ceban. Ca și Greceanâi, care este un spicher formal, „tehnic”, cum s-a exprimat cineva, Ceban va fi un primar de fațadă. Fructul jinduit atât de mult de Dodon va nimeri în sfârșit în mâinile sale, Chișinăul va deveni o jucărie în exercițiile geopolitice, antiromânești, o platformă de demonstrație a ambițiilor sale „prezidențiale”. Absentând de la alegeri, vom consolida puterea lui Dodon și vom diminua puterea Maiei Sandu, a Guvernului. Votând cu Năstase, vom slăbi puțin PSRM, vom repartiza puterea în mai multe mâini, nu o vom concentra în una singură.

Și cei 70 de mii de alegători care l-au votat pe Năstase în primul tur seduși de zornăiala sa, de retorica superficială, nesusținută de fapte, de demagogia abundentă, merită să-și vadă visul realizat, să aibă primarul pe care și l-au dorit.

În sfârșit, dar nu în ultimul rând, absentând facem jocul lui Kozak, cel care a conceput alianța ACUM-PSRM, pentru a-i „neutraliza” pe alegătorii proeuropeni și unioniști, a-i scoate din joc. Votând vom demonstra un atașament simbolic, dar nu mai puțin important, față de orientarea vestică, față de România și Europa. Va fi un răspuns pe măsură la pactul Molotov-Ribbentrop 2. Berlinului și Moscovei, care s-au înțeles să facă geopolitică în locul nostru, trebuie să li se spună NU. Fără geopolitica lor. Geopolitica trebuie să o facem noi.

Ziarul Național