Zilele trecute am asistat și la prima ceartă mai serioasă între primi doi lideri din Moldova, Maia Sandu și Igor Dodon. Sunt primele declarații mai grave care se fac de către cei doi lideri, sunt primele atacuri ce trădează arsenalul pe care îl are fiecare.

Poate pentru foarte mulți cetățeni, episodul acesta nu spune mare lucru. Moldovenii sunt obișnuiți cu certurile între politicieni și, de multe ori, nici nu le bagă în seamă. Oamenii iau din mers mesajele principale și rămân în cap cu acele mesaje mai tari, care produc un pic de emoție fie ea pozitivă sau negativă.

Dacă luăm la disecat acest episod, vom observa câteva lucruri interesante.:

Dodon pozează în tătucul națiunii. El este cel care se ocupă de problemele sociale, el nu are nicio responsabilitate față de situația actuală, el poate oferi soluția pentru un guvern mai bun.

”Cearta” a provocat-o Igor Dodon. El a dorit să îi atragă atenția Maiei Sandu că Guvernul său se mișcă prost. A dorit să se poziționeze în “tătucul” națiunii.

Președintele Moldovei e într-o continuă campanie electorală. Atribuțiile sale îi oferă această oportunitate. Dodon vrea să ocupe și spațiul de opoziție.

El este puterea, el este și opoziția. În subterane, acolo unde se iau deciziile, acolo unde există pârghiile de putere, unde se negociază banii și influența, Dodon este prezent. El vrea să aibă acces la tot ce înseamnă beneficiul puterii, de aceea a și pus mâna pe toate instituțiile de forță.

La vedere, în public, Dodon vrea să arate că este de partea poporului, că înțelege suferința acestuia și este în antiteză cu politicienii ineficienți. Un joc pervers politic, care însă îi aduce puncte președintelui moldovean. Cel mai relevant mi se pare acest citat din declarația lui Igor Dodon:

„Un cetățean mi-a spus la o întâlnire în teritoriu că el când se uită la televizor și vede ce spune Primul Ministru și unii miniștri despre activitatea Guvernului, are senzația că trăiește în altă țară, nu în Moldova noastră plină de probleme. Cred că trebuie ca actuala guvernare să devină mai puțin sensibilă când e criticată și să devină mai sensibilă la problemele oamenilor.”

sursa

El nu este partenerul de guvernare al Maiei Sandu. Asta trebuie să înțeleagă și actualul premier moldovean. Dodon este precum un trântor într-un stup de albine. Va încerca să profite de avantajele acestei alianțe, dar nu își va asuma nicio responsabilitate.

El vine și dă senzația că are o soluție pentru a guverna țara mai bine. Își derobează de responsabilitate și partidul său, dar arată în același timp că pot guverna mai bine ca blocul ACUM:

„Dacă cineva crede că PSRM nu a vrut să-și asume guvernarea, că ar fi fugit de aceasta responsabilitate, putem face proba adevărului; haideți să le dam socialiștilor guvernarea, integral sau parțial, apoi să vedem cum își asumă responsabilitatea. Vă asigur că nu vor fugi de această responsabilitate, își vor face datoria cu multă eficiență. Poate cineva a obosit, nici o problemă, găsim forțe proaspete care să facă treabă. Important sa continuam calea pe care am pornit și sa menținem aceasta majoritate parlamentară.”

Despre Dodon poți să spui orice, dar nu că nu este un politician abil, un bun comunicator, un bun strateg. Și-a îngropat toți adversarii direcți. Cu un profil asemănător ”șefului de colhoz”, este perfect pentru electoratul de stânga. Are profilul ideal. Conducătorul care poate îndeplini așteptările publicului său. Chiar și atunci când nu le îndeplinește, când promisiunile sale rămân vorbe în vânt, Dodon are capacitatea să se transforme, să schimbe direcția și să abată atenția.

Maia Sandu defensivă, evită confruntarea lovește cu juma’ de gură.

Am văzut un premier care încearcă să joace instituțional. Vrea ca problemele miniștrilor săi să fie discutate în Parlament. Vrea să pară cea care stă concentrată pe problemele guvernării, în special pe cele din domeniul Justiției.

Maia Sandu nu înțelege să iasă din ”bula” justiției. Este premier, trebuie să fie preocupată și de problemele sociale. Ea este precum un individ care stă toată ziua pe Facebook, nu iese deloc în lumea reală. Normal, că va trăi într-o ”bulă”, într-o lume limitată.

Maia Sandu rămâne concentrată pe justiție, iar Dodon exploatează zona socială și economică. Cetățenii își doresc dreptate și adevăr, dar până la dreptate și adevăr, conform piramidei lui Maslow, primele nevoi sunt cele primare, fiziologice. Cu alte cuvinte, ne ocupăm de justiție abia după ce o să vedem că avem asigurat un trai decent.

Dodon exploatează nevoile cetățenilor, iar Maia rămâne descoperită pe această zonă. Stă și încasează.

Se vede că încă nu are o strategie de răspuns, cum nu cred că are niciun program clar. Până și raportul de 100 de zile a fost o poveste frumoasă, o metaforă de la cap la coadă, fără a veni însă cu elemente concrete. O navă goală, fără marinari care plutește împinsă de vântul care suflă din vest.

Încercarea Maiei Sandu de a lovi în Dodon, atacul cu jumătate de gură pe care aceasta l-a dat, spune totul despre forța premierului:

„Nu discutăm nici o schimbare în guvern. Acest guvern este foarte ocupat cu curățarea țării de scheme de corupție. Poate cuiva nu-i place acest lucru și de aceea apar supărări”

a spus Maia Sandu într-un interviu la Europa Liberă.

Are vreo eficiență acest atac?

Nu e niciun secret pentru nimeni că Dodon a fost partenerul lui Plahotniuc, că a fost sponsorizat de acesta, că a luat bani de la ruși. Dodon a comis lucruri ilegale în văzul tuturor. Electoratul lui îl iartă pentru că pune mai presus de asta, faptul că Dodon le oferă un vis frumos, visul de a trăi mai bine.

Pentru restul cetățenilor, care știu aceste lucruri, dar fac compromisul și închid ochii doar pentru că nu văd altă soluție, atacul Maiei Sandu cu juma’ de gură nu aduce nimic. Sandu nu are curajul să spună lucrurilor pe bune. Lansează niște atacuri voalate, încercând să pară curajoasă.

Acțiunile, comunicările pe care le fac cei doi lideri acum sunt niște ancore pentru viitor. Acum se pun cărămizile, una câte una, pentru confruntarea ce va urma. Dodon se consolidează, se întărește, capitalizează zi de zi, în timp ce Maia încearcă să facă față.

O întrebare simplă, dacă lupta anti-corupție va eșua, ce va prezenta Maia Sandu? Acum are bănuieli că Dodon nu vrea să scape de schemele de corupție? Și ce a făcut ca să împiedice asta?