Ședința în formatul „5+2” de la Bratislava s-a încheiat cu nimic, dat fiind faptul că în afară de soluționarea politică nu a rămas ce discuta, consideră analiștii politici Anatol Țăranu și Igor Boțan. Aceștia susțin că la momentul de față Rusia este focusată pe consolidarea puterii lui Igor Dodon care ar urma să ajute Moscova la legiferarea trupelor ruse în Republica Moldova și doar atunci Kremlinul va accepta discuțiile privind reglementarea politică a diferendului de la Nistru.

Analistul politic Anatol Țăranu susține că eșecul ședinței încheiate ieri la Bratislava a fost asigurat de către Moscova prin intermediul Tiraspolului.

„Moscova nu dorește să se purceadă la acordarea statutului, fiindcă nu este convinsă că această reglementare se va produce după calapoadele ei și procesul este blocat prin intermediul Tiraspolului care spune în permanență că nu vrea să discute aspectele politice. Acum Moscova este preocupată ca poziția lui Dodon care este una pro-moscovită, dar se vrea ca ea să devină o poziție a tuturor polurilor de putere de la Chișinău. Dacă Dodon va reuși, atunci Rusia va purcede la soluționarea politică, după ligiferarea trupelor ruse”, a afirmat Țăranu pentru DESCHIDE.MD 

Totodată, analistul susține că marii jucători, Rusia, SUA și UE așa și nu au ajuns la un numitor comun în privința termenilor principali ai acordului despre statului special.

„Astfel, nici nu ne puteam aștepta la o mișcare serioasă. De aici și decizia de a transfera hotărârea pe o perioadă mai îndelungată”, a subliniat Țăranu.

„Rusia, atâta timp cât nu va avea garanții că prezența sa militară într-un fel sau altul va fi legiferată în Republica Moldova nu purcede la pași concreți în reglementarea politică”, a opinat Țăranu.

Analistul politic Igor Boțan, la fel consideră că politica pașilor mici a fost epuizată și în continuare negocieri pot avea loc doar asupra soluționării politice.

„Strategia pașilor mici a fost epuizată încă anul trecut când fostul vicepremier pentru Reintegrare a spus că a venit timpul pentru deschiderea coșului trei. Ce să discuți și să semnezi în formatul 5+2 dacă acum câteva săptămâni la Chișinău domnul Kozak a spus că nu e momentul potrivit pentru reglementarea problemei transnistrene. Deci avem un mesaj foarte important de la un participant la negocieri cum este Federația Rusă. Dacă Rusia consideră că nu e momentul potrivit înseamnă că are motivele ei pentru a considera așa”, a afirmat Igor Boțan.

„Deci s-a întâlnit, au discutat, dar nu au avut ce semna până când nu se ia o decizie de principiu și anume deschiderea coșului trei și discuții pe marginea statutului pentu Transnistria”, a mai adăugat Boțan.

Amintim că urmare a Conferinței permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană care s-a desfășurat în perioada 8 - 10 octombrie la Bratislava, Slovacia, nu a fost semnată nicio decizie protocolară. Această decizie urmează să fie definitivată în următoarele zile, potrivit șefului Misiunii OSCE la Chișinău, Claus Neukirch. Totodată, Vasile Șova, reprezentantul Chișinăului în procesul de negocieri a menționat că negocierile trebuie să fie îndreptate în albia soluționării politice a conflictului.