Fostul secretar de stat în domeniul politicii de apărare și cooperare internațională în cadrul Ministerului Apărării, Dumitru Mînzărari i-a adresat lui Igor Dodon o scrisoare publică în care argumentează de ce președintele se află într-o „situație fragilă” și explică de ce acesta greșește atunci când face presiune pe blocul ACUM. Publicăm mai jos scrisoare integrală a lui Dumitru Mînzărari.

„Domnule Președinte Dodon

Vă scriu, că reacție la recentul interviu pe care l-ați dat Tribunei. În acesta, ați evidențiat ceea ce considerați drept rolul critic al PSRM și a Domniei Voastre în numirea actualului Guvern și a Prim-ministrului. Dar și ați reiterat dreptul de a vă implică în procesul executiv și de a destitui miniștri. Că un observator și evaluator înstărit al politicii moldovenești, dar și destul de bine echipat să o fac, vreau să va atrag atenția la următoarele:

1. Cel mai mare beneficiar al coaliției curente de guvernare a fost Președintele Dodon și partidul său PSRM. De fapt, această coaliție este salvatoare de viață pentru voi. Și continuie să fie. De ce?

Dacă nu apărea coaliția ACUM-PSRM, atunci, după alegerile anticipate dorite de PDM, în care toată țară ar fi privit cu mirare secvențele video în care recunoașteți că PSRM și Dvs. sunteți în serviciul plătit al Kremlinului, PDM ar fi inițiat procesul de demitere al președintelui Dodon și investigarea lui penală pentru trădare de Patrie. Iar PSRM-ul ar fi fost investigat pentru finanțare externă și scos din viață politică. Aranjamentul curent, domnule Dodon, este unicul salvator pentru Domnia Voastră și PSRM. Dacă Prim-ministrul Sandu decide să accepte riscul, și să facă o coaliție de guvernare cu PDM în schimbul PSRM, procesul de mai sus va fi inițiat.

2. Dvs. insistați, că fiind ales de popor prin vot direct, v-ar permite să încălcați Constituția și să va implicăți în procesul executiv. Sunt cel puțin două greșeli în această ideie. În primul rând, alegerile prezidențial din 2016, după cum e bine cunoscut, au fost influențate de PDM, prin manipularea votului către Dvs. și de la Maia Sandu. De fapt, dacă nu era ajutorul PDM, Maia Sandu era acum Președinte. Din acest motiv, nu aveți legitimitatea pe care o invocați. În al doilea rând, chiar ales prin votul majorității, Președintele nu poate încalcă Constituția. Iar dacă o face, îl paște soarta multor dictatori și uzurpatori ai puterii de stat. Va sugerez să vă uitat la exemplu țării Kyrgyzstan, dacă va atrage CSI-ul atât de mult. Două revoluții au destituit președinți în această țară. Iar utlimul a fost arestat de fostul aliat, cu acceptarea tacită a Moscovei. Moscova nu a intervenit să își salveze fostul aliat în Kyrgyzstan.

3. Invocați că cică „un cetățean” v-a spus că nu îi place cum lucrează Guvernul. Dacă veți continuă să operați în felul cum o faceți, va asigur că se vor găși cetățeni în țară, că să semneze o petiție de investigare a activității Domniei Voastre, în număr de cel puțîn 100,000, invocat promovarea intereselor dușmănoase străine în Republica Moldova. Mai sunt și întrebări față de conflicte de interese care implică afacerile rudelor Dvs. cu funcționari de nivel înalt în Rusia. Nu e nevoie de invocat populism pentru a prelua controlul asupra instituțiilor statului.

Domnia Voastră va gășiți în o situație destul de fragilă. Spre deosebire de ACUM, sunteți un politician cu experiență, mai matur și mai iscusit că oricare din această coaliție. După modul cum încetișor arâți preluat controlul sistemelor de securitate, apărare și parțial al politicii externe pe direcția Rusia, putem face concluzie că sunteți un operator de lupta politică iscusit la fel. Această, dacă ignorăm faptul sfaturilor consilierilor trimiși de Kremlin. Deci înțelegeți bine că sunteți vulnerabil. Nu forțați blocul ACUM să se orienteze către o coaliție de guvernare cu PDM. Există un prag de „durere” după care ei vor fi forțați să o facă. Atunci, cu PDM în o nouă coaliție de guvernare, acestea nu vor face greșala curentei guvernări, și vor aresta imediat pe cei ce se fac vinoveți de acceptarea plăților Rusiei și promovarea intereselor ei, fiind în funcții de stat.

Aveți o oportunitate istorică să reparați aceste greșeli, și să contribuiți la consolidarea independenței și suveranității Republicii Moldova. Nu o ratați, cum au ratat-o până la Domnia Voastră PCRM-ul și consecutiv PDM-ul. Vă urez succese în muncă care protejează și promovează interesele Republicii Moldova.

„Un cetățean” îngrijorat”.