Semne diacritice

O unitate a serviciilor secrete militare ruse (GRU) lucrează de mai mulți ani la destabilizarea Europei prin mijloacele războiului hibrid, scrie New York Times, cu trimitere la experți din domeniu. Republica Moldova s-a aflat printre primele ținte ale acestei unități cu numărul 29155. Printre cazurile de rezonanță se numără tentativa de lovitură de stat în Muntenegru și otrăvirea unui fost spion rus în Marea Britanie. Nu se precizează ce anume a întreprins GRU în Republica Moldova, dar putem presupune că s-a lovit în sistemul bancar. Reputația New York Times ne determină să luăm informația în serios, mai cu seamă că și unii reprezentanți ai SIS-ului au vorbit, în discuții private, despre posibila implicare a serviciilor secrete ruse în „furtul miliardului”.

Presa de la Chișinău a scris nu demult că Ambasadorul american Dereck Hogan l-a îndemnat pe Plahotniuc să fugă, vizitându-l și transmițându-i că un comandou al serviciilor secrete străine a ajuns la Chișinău cu scopul de a-l aresta sau a-l ucide. „Experții” locali ar fi estimat că a fost un bluff american și că Plahotniuc s-a dovedit a fi un fricos. Dar dacă nu era un bluff? Nu e posibil ca Putin să fi trimis un comandou să-l lichideze pe Plahotniuc? Ar fi pentru prima dată când statul rus asasinează pe cineva indezirabil? Un caz recent este uciderea, în Germania, a unui cetățean georgian. Urmele, scrie presa germană, duc spre Moscova.

Să ne amintim că, pe 7 iunie, și Maia Sandu, și Igor Dodon erau dispuși să accepte decizia Curții Constituționale privind expirarea termenului de trei luni prevăzut de Constituție pentru formarea Guvernului. Apoi s-au răzgândit sincron. Cine i-a îndemnat să reziste? Kozak? Oricum, dacă se adeverește că la Chișinău a sosit un comandou rus să-l asasineze pe Plahotniuc, atunci alianța ACUM-PSRM nu e doar contra firii, ci și una sinistră.

Plahotniuc a fost protejat și ajutat să plece din Republica Moldova. Ambasadorul SUA i-a salvat viața, dacă luăm în serios știrea cu comandoul străin. Miniștrii de Externe ai României și Ucrainei, Meleșcanu și Klimkin, s-au întâlnit în ziua respectivă la Odesa și au discutat „situația din Republica Moldova”, iar presa ucraineană a scris că ei i-au asigurat lui Plahotniuc tranzitarea Ucrainei. Din întâmplare, Maia Sandu și Andrei Năstase au așteptat o noapte și o jumătate de zi până au preluat guvernarea și controlul frontierei?

Ieri, Procuratura Anticorupție a anunțat că i-a intentat, în septembrie, două dosare penale lui Plahotniuc pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Justiția și-a schimbat stăpânul și s-a găsit un „Bețișor” pentru oligarhul atotputernic. Cum ți-i așterne, așa vei dormi. E posibil ca Plahotniuc să se înfruptat din miliard? Nu putem băga mâna în foc că nu. (Scuzați că nu iau tare în serios declarațiile lui Slusari.) Faptul că a anulat rezultatul alegerilor din Chișinău indică nivelul unui găinar politic. Americanii l-au salvat de asasinii lui Putin, dar, dacă a furat, nu-l va salva nimeni.