Ucraina rămâne pe primele pagini ale publicațiilor mondiale. Manifestările împotriva formulei Steinmeier din toată țara au venit mână în mână cu scandalul ucraineano-american. Formula promovează abordarea rusă de soluționare a conflictului din Donbass cu acordul tacit al Occidentului - reorientarea președintelui francez Emanuel Macron către Rusia și Germania, care arde de nerăbdare să revină la formula „business as usual” cu Federația Rusă. Rețeta, cu care a căzut de acord Kievul, implică acordarea unui statut special permanent Donbass-ului și organizarea alegerilor pe teritoriile ocupate. Președintele Vladimir Zelenski spune că „liniile roșii” există, dar, în realitate, problema retragerii trupelor ruse din Ucraina și restituirea controlului asupra frontierei s-a oprit.

„Ucraina nu este un pian. Căderea capacului va fi dureroasă" – acesta este mesajul adresat lui Zelenski de pe scena unui miting din Kiev. Glumele lui Zelenski din trecutul actoricesc și, mai ales, numărul când viitorul lider ar fi jucat cu penisul la pian, a înconjurat întreaga lume. Ucrainenii nu prea sunt mulțumiți de acest rol al președintelui și încep să îșo revină după ce au încurcat votul la alegeri cu like-urile de pe Facebook. Și Zelenski, abia coborând de pe ecranele televizorului, a început să piardă adorația electoratului după doar 4 luni la putere. Umbra Maidan-ului a apărut din nou la Kiev.

Duminică, 6 octombrie, în centrul capitalei s-au adunat aproximativ 10 mii de oameni. Alte orașe ucrainene s-au alăturat la manifestații împotriva „Formulei Steinmeier”. „Nu, capitulării” - a fost principalul slogan al protestatarilor. Partea ucraineană și-a asumat obligațiunea la reuniunea Grupului de Contact Trilateral de la Minsk, desfășurată la 1 octombrie, să implementeze în legislația ucraineană ceea ce este stipulat în formulă. Zelanski și ministrul de Externe, Vadim Pristaiko, au lămurit că asta a cerut Rusia, pentru a declanșa Summit-ul în formatul normand.

Înainte de aceasta, Kremlinul a cerut retragerea forțelor din Satul Lugansk, în etapa următoare - din Petrovsk și Zolotoi, care trebuia să înceapă pe 7 octombrie. Cea de-a doua etapă a retragerii forțelor armate a fost anulată din cauza focurilor de arme deschise de militanți. La Bankova (o stradă central din Kiev) s-a decis că pierderea pozițiilor în schimbul unei întâlniri personale a patru omologi este foartefoarte „profitabilă”. Kievul dă asigurări că alegerile vor fi organizate conform legislației ucrainene și numai după retragerea trupelor ruse, dar Kremlinul, după ce a primit consimțământul părții ucrainene privind acordul cu condițiile prezentate, a spus că nu-i controlează pe militanți. Cu atoate acestea, Ministerul rus de Externe a salutat pașii părții ucrainene, iar „tinerile republici” s-au apărtat foarte fericite de acest mers al lucrurilor. Reprezentanții separatișitlor, aplaudând, au explicat ulterior ce au în vedere curatorii ruși. „DNR” și „LNR” au declarat că Ucraina nu va câștiga controlul asupra frontierei, iar legea privind statutul special va fi scrisă împreună cu așa-numitele forte de rebele.

Următarea acțiune de protest împotriva capitulării este planificată pentru 14 octombrie, iar la sfârșitul lunii este așteptată o întrunire în format normand. Ultimile negocieri dintre liderii Ucrainei, Franței, Germaniei și Rusiei au avut loc în 2016. Doi ani mai târziu, cu prețul retragerii trupelor care se află pe propriul pământ și cu cel al concesiunilor în fața Kremlinului, Zelenski a negociat încp un eurotur. Interesant ste fapttul că, deocamdată, demonstrațiile preventive pot servi drept scut pentru premiera normandă a lui Vladimir Zelenski. Dacă pe strada Bankovaia vor înțelege într-un final cine este slujitor și cine este poporul, atunci Zelenski ar putea folosi protestele în Ucraina în calitate de argument substanțial împotriva presiunii venite din partea Occidentului, care, cu siguranță a obosit de problema ucraineană și de Rusia. După cum spunea Hegel: „Istoria se repetă de două ori: prima dată sub forma unei tragedii, a doua oară sub forma unei farse”. În cazul Ucrainei, odată cu venirea luui Zelenski, mai bine ca aceasta să fie farsă, decât tragedie. Dar autoritățile din Kiev merg deocamdată pe mo gheață subțire.