Semne diacritice

S-a tras linia de înscriere în competiția electorală pentru administrația publică locală. Tocmai 21 de candidați se înghesuie să devină primari ai municipiului Chișinău, funcție fără de care o formațiune politică nu se poate considera câștigătoare deplină în alegeri.

Mulțimea de candidați este încurajată de contextul politic nou de după alegerile parlamentare din 24 februarie. PAS, PPDA și PSRM se află la guvernare, nu în opoziție ca data trecută, și candidații lor vor avea de plătit pentru dezamăgirile pe care au „reușit” să le producă până acum în rândurile votanților, dezamăgiri legate de procesul „dezoligarhizării”, care, în realitate, înseamnă o repolitizare a instituțiilor statului în folosul lui Dodon de cele mai multe ori. O parte din votanții blocului ACUM nu este de acord nici cu consolidarea puterii prezidențiale, nici cu creșterea influenței Rusiei în Republica Moldova.

Nu este uitat nici votul deputatului Andrei Năstase în folosul Rusiei, la APCE, și nici sintagma „război civil” rostită la București de ministrul Nicu Popescu, cu referire la războiul ruso-moldovenesc de pe Nistru, din 1992. A fost întâmpinată cu suspiciune și întovărășirea acumiștilor cu socialiștii pentru un termen indefinit, pactul de neagresiune încheiat între ei recent, sugerând o relație mult mai strânsă între ACUM și PSRM decât cea afișată „temporar”, așa încât, din unele puncte de vedere, votul pentru Andrei Năstase este egal cu votul pentru Ion Ceban. Din punctul nostru de vedere, nu e chiar așa, căci contează mult și simbolurile, dar există pericolul ca o parte din alegători să nu se prezinte la vot, dacă vor fi puși să aleagă între Năstase și Ceban.

Există printre candidații de dreapta, proeuropeni, unioniști, vreunul care ar putea să concureze cu Năstase? Ne place sau nu, cel mai vizibil și, prin urmare, cu cele mai mari șanse de câștig, pare să fie deputatul și istoricul Octavian Țîcu, care candidează din partea Partidului Unității Naționale. El i-ar putea atrage spre secțiile de votare pe o parte din absenteiști și are capacitatea intelectuală de a-l eclipsa pe Năstase. Să mai vedem însă ce vor spune sondajele.

Deși punea mâna în foc pentru Țîcu la alegerile parlamentare, de data aceasta Vlad Țurcanu, fostul consilier al lui Nicolae Timofti, i-a reproșat că ar fi egoist și îi va face concurență, înscriindu-se în cursa electorală din partea Partidului Popular Român (fostul PLR), ca președinte ales recent al formațiunii în cauză. E primul lui scrutin în calitate de candidat și abia urmează să-și demonstreze potențialul electoral. Să sperăm că foștii prieteni nu au ars toate punțile și o înțelegere între ei mai este posibilă. Ceilalți candidați care vor mai rupe din voturile unioniste în Chișinău fie au suferit eșec în alegerile precedente, locale și parlamentare (Chirtoacă, Munteanu), fie sunt mai puțin cunoscuți decât primii doi.

Pe partea stângă, fostul procuror Ivan Diacov nu are cum să perecliteze întâietatea candidatului socialist. Să nu ne facem iluzii privitor la posibilitatea retragerii unor candidați. Mai curând, ei vor rezista cu stoicism până la numărarea voturilor, ca să plece acasă cu speranța că data viitoare le va merge mai bine. Așa că e mare probabilitatea unei cotonogeli între candidații unioniști și neunioniști și a unei idile electorale între candidații ACUM și PSRM. O cotonogeală care îl avantajează pe Năstase și o idilă care îl avantajează pe Ceban.

Ziarul Național