„Asistăm la un „război hibrid” declanșat de Moscova împotriva R. Moldova, pentru a schimba cursul european, a o federaliza, a fortifica statutul limbii ruse, diminuându-l pe cel al limbii române, a-i scoate în afara legii pe unioniști și a îndepărta România, a pune mâna pe Chișinău, detașând suburbiile etc. Blocul „ACUM” este folosit pe post de berbece, profitându-se de ura acumiștilor față de Plahotniuc. Dodon a încercat să șantajeze PD cu ajutorul „ACUM”, ca să obțină de la democrați concesiile dorite de Moscova”, consideră editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru.

Potrivit lui, există semne ale unei comunicări obscure, ascunse de ochii lumii, între „ACUM” și PSRM.

„S-ar putea să fie rezultatul unei înțelegeri anti-Plahotniuc între Bruxelles și Moscova. Liderul PD i-a supărat pe toți, numai că supărările sunt de natură complet diferită, nu de democrație și pluralism îi pasă lui Putin. Și jocul lui Daul miroase în acest caz fie a prostie, a ignoranță, a idiotism util, fie a trădare”.

În același context, Nicolae Negru atestă că lucrurile se precipită.

„Cineva s-a implicat peste noapte, și i-a forțat pe socialiști să meargă să „negocieze” cu „ACUM”, renunțând la condițiile expuse anterior, pentru a obține, în prima etapă, înlăturarea lui Plahotniuc de la putere. Etapa a doua, înlăturarea acumiștilor, dacă nu vor trăda și nu vor accepta condițiile respinse de Plahotniuc ieri (propunerile făcute de Dodon n.r.), va fi desfășurată la momentul potrivit. Important e să-l înlăture azi”.

Negru spune că nu e greu de ghicit cine este acel „cineva”.

„E cel care l-a trimis pe Kozak și l-a chemat la Sankt-Petersburg pe Dodon, care s-a dus „pesimist” și s-a întors „optimist”, înainte de termen, declarând, înainte de a se porni spre casă, că în două-trei zile se va forma o majoritate parlamentară și vom evita alegerile anticipate „Mesajele” de azi al lui Dodon, în fața jurnaliștilor, e o declarație de război lui Plahotniuc și un act de loialitate față de Putin. De acum înainte, ne spune Dodon, eu voi asculta numai de Moscova. Întrebarea e dacă o vor face și Maia Sandu cu Andrei Năstase și ceilalți deputați ai blocului „ACUM”. Vor trăda ca Dodon, orbiți de ură, sau vor lua o pauză de gândire... Teme-te de ruși și când vin cu daruri, o parafrază a „timeo danaos et dona ferentes””, a conchis Negru, comentând evoluțiile politice de la Chișinău.