Celebra vorbă a lui Creangă din "Amintiri...", cu nebunul care aruncă o piatră în baltă, iar zece deștepți sar după ea s-o scoată, s-a adeverit sută la sută și în cazul deputatului Constantin Codreanu și al presei din Republica Moldova. Ideea de blocare a procesului de redobândire a cetățeniei române - conținută expres în titlul unei petiții lansate recent de către parlamentarul român ("Cerem Guvernului României să deblocheze procesul de redobândire a cetățeniei române") - a făcut o carieră fulminantă la noi, în ciuda falsului evident, pe care îl induce. Agenția Națională pentru Cetățenie a negat orice schimbare sau blocaj în activitatea sa, într-un răspuns primit urmare a unei solicitări expediate de noi.

Iată câteva titluri și surse care au umflat până la grotesc vorba anapoda a parlamentarului Codreanu, care ar putea de-acum încolo să-și pună în CV și titlul de autor de fakenews:

unica.md - Petiție privind deblocarea procesului de redobândire a cetățeniei române

tv8.md - Petiție: Un deputat român cere Guvernului României să deblocheze procesul de redobândire a cetățeniei române

Au urmat mai apoi alte câteva titluri care au rostogolit mincinos declarația respectivă, inclusiv în mass-media de limbă rusă. 

stiri.md - Guvernul României a blocat procesul de acordare a cetățeniei române

viza.md - Guvernul României a blocat procesul de acordare a cetățeniei române

noi.md - Guvernul României a blocat procesul de acordare a cetățeniei române

KP - Вниманию граждан Молдовы, желающих получить румынское гражданство: Процесс предоставления гражданства Румынии заблокирован

1news.md - Вниманию граждан Молдовы, желающих получить румынское гражданство: Процесс предоставления гражданства Румынии заблокирован

blocknot.mdПравительство Румынии заблокировало процесс предоставления румынского гражданства

Miercuri, am solicitat Autorității Naționale pentru Cetățenie să precizeze dacă au fost efectuate modificări în programul, harta oficiilor pentru primirea dosarelor sau personalul responsabil de examinarea lor. În răspunsul său, ANPC neagă orice schimbare sau blocaj în activitatea sa și afirmă că dosarele pentru cetățenie se examinează la fel ca și înainte. 

De la înființarea Autorității Naționale pentru Cetățenie, în anul 2010 și până la data prezentă, activitatea de primire a solicitărilor de acordare a cetățeniei romane, respectiv procedura de înregistrare a cererilor  a fost continuă și neîntreruptă, atât la sediul din București, cat si la birourile teritoriale ale A.N.C. din Iaşi, Galaţi și Suceava. Cererile se pot depune  în intervalul zilnic de luni până joi între orele 8:00-16:30, respectiv în zilele de vineri între orele 8:00-14:00, atât la sediul central cât si la birourile teritoriale. Atât sediul din București cât si birourile sunt deschise permanent în timpul orarului menționat, cu excepția sărbătorilor legale, numărul birourilor teritoriale rămânând neschimbat. De asemenea, începând cu anul 2017, pentru a veni in sprijinul solicitanților activitatea a fost mult eficientizată prin implementarea unui sistem de programare online pentru depunerea dosarelor de cetățenie. Referitor la personalul angajat in cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie, menționăm că numărul acestora nu s-a modificat”, se arată în răspunsul ANPC. 

Este important de precizat că petenţii pot vedea stadiul propriului dosar de cetăţenie pe site-ul ANPC. Aceştia pot vizualiza, pe baza numărului dosarului, următoarele aspecte: data înregistrării cererii, termenul viitor sau numărul şi data ordinului prin care a fost aprobată sau respinsă cererea de acordare sau redobândire a cetăţeniei române. Actualizarea informaţiilor se face periodic, în conformitate cu evoluţiile înregistrate pe parcursul procedurii specifice.

Și pe final: măsura domnilor politicieni și ziariști, măsură!