Președintele Dodon a fost la Moscova și s-a întors săptămâna trecută, dar ecoul vizitei sale „și-acum mai este viu”. În spațiul postsovietic se mai râde în hohote de el și de moldovenii pe care îi reprezintă.

Dodon s-a dus să rezolve, ca și alte dăți, o problemă pe care o rezolvase deja „cu succes”. Nu o singură dată a revenit el triumfător la Chișinău, trâmbițând că, în sfârșit, a repus relațiile moldo-ruse pe vechiul fundament al „parteneriatului strategic”, scrie editorialistul Nicolae Negru într-un material publicat în Ziarul Național.

În realitate, vizitele sale nu au schimbat nimic esențial, totul rămâne pe vechi, roata relațiilor moldo-ruse se învârte în gol, ceea ce „construiesc” Dodon cu Putin se prăbușește a doua zi, cu sau fără intervenția premierului Dimitri Medvedev.

De fapt, Putin simulează discuțiile, „trage de timp”, așteaptând rezultatele alegerilor. Rusia nu are nevoie de creșterea exporturilor moldovenești, ea are nevoie de schimbarea puterii de la Chișinău. „Țarul” i-a și spus-o direct, plictisit de elogiile cu care îl copleșește de fiecare dată „omologul” moldav.

Că nimic nu se schimbă, ba din contra, volumul producției moldovenești pe piața Rusiei nu numai că nu crește în urma întâlnirilor dintre Dodon și Putin, ci se reduce în permanență, o demonstrează datele statistice. Conform BNS (date prezentate la 15.01.2019), în perioada ianuarie-noiembrie 2018, Republica Moldova (fără raioanele transnistrene) a exportat pe piața rusă mai puține mărfuri, (- 14,1%) decât în perioada respectivă a anului 2017, deși exportul în general a crescut cu 20,1%. În aceeași perioadă, exportul de măfuri spre România a crescut, față de perioada respectivă a anului 2017, cu 33,7%, iar spre țările UE - în total cu 19, 9%.

În ciuda acțiunilor harnice ale lui Dodon, relațiile economice moldo-ruse nu își pot reveni după embargoul comercial aplicat de Putin Republicii Moldova începând cu 2013, pentru a o opri să semneze Acordul de Asociere cu UE.

Se atestă în același timp și un proces de retragere a muncitorilor moldoveni din Rusia. E concluzia unui studiu efectuat de Institutul de analize sociale și prognoze din cadrul Academiei de economie națională și administrație publică de pe lângă președintele Rusiei, citat de mold-street. com. Dacă la finele lui 2014 în Rusia se aflau circa 586 069 de cetățeni moldoveni, în patru ani numărul lor a scăzut cu aproape230 000 (- 39%). La finele anului 2018, în Rusia erau înregistrați 357 229 de cetățeni moldoveni, mai puțin cu circa 68 000 (în scădere cu 16% ) față de finele anului 2017.Tabloul general, conform ranepa.ru, e următorul: la 4.12.2014 – 586 069 persoane, la 01.12.2015 - 512 637 persoane, la 01.12. 2016 – 495 084 persoane, la 01.12. 2017 – 425 269 persoane, la 01.12. 2018 – 357 229 persoane (sursele: Serviciul Federal de Migrație al Federației Ruse - ФМС РФ;Direcția Principală în Problemele Migrației din cadrul MAI al FR - ГУВМ МВД РВ; Baza Centrală de Date Evidența Cetățenilor Străini - ЦБДУИГ).

E jalnică situația când un președinte se comportă ca un „calic”, ca o rudă săracă, lingușindu-se, cântându-i osanale șefului unui stat agresor, care a ocupat pe cale militară, prin vărsare de sânge, o parte din teritoriul statului nostru și al vecinilor, mai aplicându-ne și pedepse economice. Putin îl umilește pe Dodon răsfățându-l cu atenția sa, oferindu-i daruri electorale și personale, servicii pentru care nu plătește, cum ar fi avionul GazpromAvia, pe care i l-a pus la dispoziție …

Din cauza prea deselor vizite la Moscova, a întâlnirilor sale pompoase, dar sterile cu Putin și Patriarhul Kirill, președintele moldav și poporul său au devenit ținta predilectă a rușilor cu vocație satirică și umoristică. Fiindcă nu-și pot permite să râdă de Putin, ei se întrec în a-și bate joc de Dodon. El însă, după cum s-a mai spus, nu are simțul ridicolului și lucrul acesta devine o problemă pentru „statalitatea” pe care o apără de unioniști.

Și ca discreditarea lui Dodon să fie completă, mai aflăm zilele acestea că sursa veniturilor sale dubioase nu sunt părinții săi, după cum declara el cu inocența unui mitoman, ci același Șor care l-a corupt și l-a denunțat pe Filat. Șor pretinde că i-a transportat pe Dodon și familia sa cu avionul privat, că i-a cărat lui Dodon genți pline cu bani, finanțându-i două campanii electorale. Răspunsul Președinției la afirmațiile primarului de Orhei e o mostră de eschivare de la răspuns. Faptul că aceste dezvăluiri nu clatină, conform sondjelor, încrederea putiniștilor locali în Dodon este amăgitor. Ei așteaptă reacția lui Putin.