O nouă fisură, neașteptată, în blocul „lumii ruse”: Aleksandr Lukașenko le-a dezvăluit jurnaliștilor că asupra lui se fac presiuni enorme ca să renunțe la independența și suveranitatea țării sale în folosul Rusiei. Moscova folosește în acest scop diverse mijloace, inclusiv economice.

Președintele belarus a convocat în această săptămână o ședință secretă în cadrul căreia au fost discutate măsurile de rezistență în fața intențiilor Rusiei de a „absorbi” Republica Belarus.

Pe parcursul anilor, Lukașenko s-a arătat nu o singură dată deranjat de strânsoarea „îmbrățișării frățești” din partea Rusiei, dar e pentru prima dată când vorbește despre aceasta deschis, alertându-i pe belaruși.

Și tu, Lukașenko? – ar putea spune Putin. Lovitura vine pentru el într-un moment foarte nepotrivit. Sâmbătă, la Kiev, s-a constituit Biserica Ortodoxă Ucraineană, independentă de cea rusă, care urmează să primească în mod oficial, la 6 ianuarie 2019, din partea Patriarhiei Ecumenice, dreptul la autocefalie.

A fost o zi de rezonanță istorică pentru ucraineni, care au demonstrat astfel o vrere incredibilă de solidaritate și unitate națională. Mii de ucraineni s-au adunat în fața Catedralei Sfânta Sofia din Kiev, unde s-a întrunit Sinodul constitutiv, care a ales conducătorul noii Biserici Ortodoxe Ucrainene, mitropolitul Epifanie.

Continuarea articolului o puteți citi pe Ziarul Național.