PLDM nu va participa la alegeri cu propriul stindard, acceptând condițiile PPDA-PAS: să delege niște eventuali canidați pe lista acestui bloc, care să treacă în prealabil filtrele de integritate. E un pas umilitor pentru un partid care mai speră „să fie iarăși ce a fost și mai mult decât atâta”, dar corect, căci partidul nu mai apare în sondaje printre formațiunile pentru care intenționează să voteze alegătorii.

Și mai corect era dacă PLDM se autodizolva. Un seppuku (sau harakiri) politic era mai onorabil. Peledemiștii plecau demn, cu capul sus, înregistrând o premieră pe scena noastră politică. Căci de prea mare folos ei nu le pot fi „acumiștilor”, ba chiar ar putea deveni o povară. Orcât și-ar ascunde capul în nisip actualii lideri, Vlad Filat a avut un rol în furtul miliardului, iar PLDM a fost partidul care a întrunit cele mai multe speranțe și, corespunzător, a dezamăgit cel mai mult cetățenii Republicii Moldova. Umbra sa în PPDA-PAS i-ar putea îndepărta pe unii alegători.

Deși Ghimpu a avut un schimb de replici nu tocmai amicale cu Năstase, liberalii ar putea păși pe urmele liberal-democraților. Aceasta lasă să se înțeleagă Valeriu Munteanu. Situația PL e totuși ceva diferită de PLDM, mai cu seamă după preluarea cârmei partidului de către Dorin Chirtoacă. Dacă acceptă condițiile lui Năstase și nu participă la alegeri, PL va muri, în schimb va avea satisfacția că s-a sacrificat pentru cauza luptei antioligarhice. PL are puține șanse de supraviețuire și dacă participă la alegeri cu Dorin Chirtoacă, în schimb va avea satisfacția că a încercat.

Continuarea o puteți găsi pe Ziarul Național