Suntem aproape de încheierea celei mai grave dinamici a monedei euro din 2014. Moneda unică va începe să crească, pe măsură ce dezvoltarea avansată a economiei americane va încetini, eliminând factorul de susținere a dolarului.

În primul trimestru, există posibilitatea ca perechea valutară EUR/USD să testeze nivelul de support situat la cota de 1,12 dolari SUA, după care va reveni la 1,20 dolari SUA, cu șanse mari de a testa nivelul de 1,25 dolari SUA.

Euro va beneficia de orice slăbiciune a dolarului, când se va materializa o încetinire a creșterii în SUA în 2019, iar ratele de creștere a PIB vor scădea sub ratele de creștere ale economiei zonei euro. Acest lucru se va întâmpla din cauza sfârșitului impactului pozitiv a măsurilor fiscale ale administrației Trump asupra economiei și a înăspririi politicii monetare a Rezervei Federale. Moneda unică europeană ar trebui să primească sprijin din perspectiva creșterii ratelor dobânzilor ale Băncii Centrale Europene în a doua jumătate anului viitor.

Euro ar trebui să pună capăt tendinței de scadere și să înceapă să crească pe măsură ce atenția participanților pieței vă fi focusată asupra politicii Băncii Centrale Europene în a doua jumătate a anului.

Posibil că Fed va majora ratele dobânzilor de câteva ori între întâlnirea din decembrie 2018 și sfârșitul anului 2019, mutându-le într-o zonă în care vor împiedica dezvoltarea economiei. 

BCE a promis să mențină costurile îndatorării la un minim record, cel puțin până în anul 2019.

În timp ce BCE poate ridica ratele doar o dată sau de două ori în 2019, investitorii preferă mai mult moneda creditorului decât moneda debitorului la sfârșitul ciclului de afaceri. Pe această bază, euro va depăși dolarul, din moment ce regiunea are un excedent de cont curent, prognozat la 3,1% din PIB anul viitor, iar deficitul SUA va fi de 2,6% din PIB. 

Excedentul oferă un confort zonei euro, UE va fi mai puțin afectată la ieșirile de capital în următoarea recesiune economică. Datorită acestor schimbări, Euro poate atinge în Republica Moldova cota de 21.25, respectiv 22.00 de lei.