Moscova aplică în cazul Donbas scenariul transnistrean, dovadă alegerile din aşa-zisele republici populare Doneţk şi Lugansk, consideră jurnastul ucrainean, Vitali Portnikov.

Jurnalistul e de părere că pentru Putin sunt importante nu doar menținerea Ucrainei în sfera sa de influență, ci și menținerea acestor regimuri „marionetă”, conduse de la Moscova, notează espreso.tv.

„Ce s-a întâmplat după pretinsele alegeri din Donbas? Nimic nu s-a întâmplat, nimeni nu a recunoscut acest pretins scrutin, nimeni nu s-a apucat să poarte discuții cu așa-numiții lideri aleși, iar acordurile de la Minsk s-au dovedit a fi inexistente”, scrie Portnikov.

Prin organizarea acestor alegeri, Rusia se disociază, practic, de negocierile cu Kievul asupra integrității teritoriale a Ucrainei. 

„Rusia, de fapt, nu încearcă să împingă cele două enclave în componența Ucrainei, aceasta este o opinie eronată. Putin vrea să aibă o Ucraină pro-rusă, iar cele două așa-zise republici să fie controlate, în continuare, de Moscova. Pentru aceasta este nevoie de acordurile de la Minsk, care pot servi drept fundament pentru debandada rusească”, conchide Portnikov.

Sursa citată mai afirmă că acest status qou este considerat de Kremlin drept cea mai bună rețetă atunci când țara este sfâșiată de intrigi politice și economice interne, iar Moscova va organiza „negocieri” cu separatiștii.

„Oare acest proiect este unul nou? Oare Moscova nu a organizat astfel de negocieri între Georgia, pe de o parte, și Osetia de Sud și Abhazia, pe de altă parte? Oare Kremlinul nu i-a pus la aceeași masă pe separatiștii de la Tiraspol și pe oficialii de la Chișinău?”, se întreabă jurnalistul.

Vitaly Portnikov consideră că autoritățile de la Kiev nu trebuie să accepte discuții directe cu separatiștii din Donbas, după cum insistă Moscova. Aceste discuții au condus la pierderea de către Georgia a teritoriilor Osetiei de Sud și Abhaziei. În cazul Moldovei, astfel de discuții au condus la instalarea în cele două oraşe, Chișinău și Tiraspol, a câte unui lider politic controlat de Moscova.

La final, jurnalistul conchide că Moscova mai are un singur pas de făcut şi anume: ca în 2019 în fruntea Ucrainei să vină un grup de colaboraționiști pro-ruși, care ar urma să ducă „statul ucrainean în closetul Kremlinului”