Lilian Negură este Doctor în Sociologie, profesor la universitatea din Ottawa (Canada). A emigrat ]n anul 1999. Aria sa de expertiză include aspecte legate de sănătate și de muncă în perspectiva teoretică a reprezentărilor sociale. Interesele sale de cercetare includ rolul reprezentărilor sociale în relația dintre cadrele medicale și utilizatorii serviciilor sociale, precum și dimensiunea reprezentațională a schimbărilor în lumea muncii.

Eu vă îndemn să votați nu pe această persoană care se numește Maia Sandu. Eu vă îndemn să votați simbolul care reprezintă această persoană. De ce am sa o votez ? In primul rând am să o votez pentru că este o femeie, iar femeile merita sa stie că pot deveni președinte și in Moldova. Eu o voi vota pentru că a reușit să studieze la Harvard. Eu vă asigur că nu e ușor să reușești la Harvard. Eu am să votez cu o persoană care a facut treabă extraordinară la Ministerul Educației. Eu știu ce este la Ministerul Educației. E nevoie de curaj imens să reușești să miști carul dintr-un loc atât de înglodat. Eu am să votez cu cineva care promite lucruri cu care sunt de acord. Sigur că e foarte posibil să rămân decepționat mai târziu, dar și în Obama mulți au rămas decepționați. Asta din păcate este inevitabil, căci un vis e greu să fie implimentat în viață. În sfârșit, eu nu pot să votez cu un reprezentant al acestui sistem corupt care este Dodon. Iar metodele sale de luptă arată că celor care reprezintă sistemul a inceput să le fie frica! Deci, Maia Sandu prezintă un pericol real pentru acest sistem corupt și perfid. De asta eu voi vota cu simbolul Maia Sandu.

Mulți dintre voi sunteți deja deciși să o votați. Pe voi nu are rost sa va indemn sa o votați. Pentru voi indemnul meu este să faceți mai mult.

Maia Sandu are șanse să depășească distanța semnificativă pe care o separă după primul tur de Igor Dodon numai dacă fenomenul susținerii ei capătă amploarea unei mișcări sociale. În momentul când în fiecare comunitate se găsesc un nucleu de susținători activi și sinceri în elanul lor de susținere a Maiei Sandu, ei pot contamina și alți oameni. Entuziasmul este molipsitor.

Dar astăzi, din multiple cauze, comunitățile sunt mai mult virtuale. Fiecare dintre noi este legat de comunitatea lui mai mult virtual, prin rețele de socializare sau prin Skype. Aceste rețele oferă însă o platformă de o eficacitate incredibilă. Cei de la marketing au înțeles asta foarte bine. Și asta pentru că în mod normal, pe rețelele de socializare noi cunoaștem personal sursa unei informații, ceea ce o face mai credibilă.

Mișcarea socială tocmai asta și înseamnă, o energie imensă în susținerea unei idei care se răspândește grație comunicării între persoane care se simt aproape: rude, prieteni, cunoștințe bune, oameni pe care îi respectăm și îi iubim. Ideea se răspândește ca un tăvăluc, și grație Internetului, astăzi ea poate să se răspândească foarte repede, aproape instantaneu.

De asta eu vă îndemn să folosiți toate mijloacele de comunicare la îndemâna, și să transmiteți entuziasmul vostru celor pe care îi cunoașteți și care au încredere în voi, celor din comunitatea voastră fie ea reală, dacă sunteți în localitatea voastră de baștina, fie virtuala, dacă sunteți departe!

În acest sens ideea de a aduce la vot duminică cel puțin o persoană care nu a votat în turul I este genială. Dacă 100 000 de oameni buni răspund acestei chemări, noi avem șanse reale să adunăm voturile necesare pentru a elimina diferența de vot din primul tur. Dacă însă noi reușim să constituim o mișcare socială de susținere a Maiei Sandu, ea va câștiga aceste alegeri, chiar dacă au rămas câteva zile ca să ne mobilizăm.

Eu vă îndemn în aceste câteva zile care au rămas până duminică să faceți ceva concret. Să vorbiți cu toți cei care vă respectă sau vă iubesc și să le explicați de ce este important să voteze cu Maia Sandu. Să le vorbiți și celor pe care doar îi cunoașteți, pentru că simplul fapt că vă cunoașteți personal deja face o persoană să fie mai deschisă, mai înțelegătoare, mai dispusă să vă asculte. Iar în ziua alegerilor, să aduceți neapărat cel puțin o persoană cu voi care nu a votat in turul I. Asta este foarte important.

Și.. să nu lăsați asta pe seama altora. Dacă fiecare dintre noi va crede că altcineva va face, să știți că nimic nu se va întâmpla. Căci tocmai asta este și secretul rețelelor: ele funcționează ireproșabil, dar numai dacă fiecare participă. Altfel tăvălucul se va împotmoli și se va opri.

Sa fie într-un ceas bun!

 

Opiniile exprimate în această rubrică exprimă punctul de vedere al autorilor și nu reflectă neapărat poziția editorială a redacției. Deschide.md nu este responsabil pentru exactitatea acestor materiale, iar site-ul servește exclusiv drept o platformă de distribuție.