Declarația de independență a Cataloniei va fi, cel mai probabil, una „de scurtă durată”, iar gestul de separare de Spania este în măsură să creeze „clivaje” în interiorul societății din regiune, dar este, în același timp, și o „lecție” pentru autoritățile de la Bruxelles, a declarat, pentru Agerpres, analistul de politică externă Iulian Chifu.

„Din punctul meu de vedere, Parlamentul catalan nu are nici vocația, nici legitimitatea, nici baza legală și constituțională pentru a face o asemenea declarație. A făcut-o în niște condiții speciale, fără ca Opoziția să fie în sală, ceea ce scade dramatic legitimitatea”, a afirmat președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning.

Chifu a adăugat că declararea independenței regiunii „este în măsură să creeze clivaje și rupturi chiar în interiorul societății catalane”. „Speranța mea este ca lucrurile să se rezolve pe linie normativă, în aceleași condiții pașnice, fără implicarea unor contondețe de orice fel sau violențe de orice fel”, a spus el.

În acest context, Iulian Chifu a afirmat că se așteaptă "ca această declarație de independență să fie de scurtă durată, Senatul spaniol să voteze recursul la articolul 155 al Constituției, care presupune suspendarea acestei largi autonomii a Cataloniei și, evident, Guvernul să preia atribuțiile, respectiv să convoace alegeri anticipate".

Mai târziu, a detaliat el, "noua structură de putere din Catalonia ar putea să aibă vocația de a relua atributele de administrare a autonomiei, odată ce un vot legitim va fi consumat și care anulează și prin succesiune și prin legitimitate acel pseudo-referendum care a avut loc".

O altă variantă ar fi, a adăugat Chifu, "un recurs la arme". "Încep violențele, în primul rând, în interiorul Cataloniei. Evident că lucrurile pot escalada și în zone mult mai complicate", a punctat el.

Totuși, Chifu adaugă că acest caz poate fi "o lecție" pentru autoritățile europene.

"În orice caz, indiferent care variantă va fi adoptată, cred că sunt lecții învățate pentru oricine, orice regiune a Uniunii Europene care și-ar dori în viitor sau ar forța în viitor o formulă ca aceasta de independență și cred că sunt lecții învățate și pentru Bruxelles, asupra modului în care se raportează la statul național, la regiuni și la structuri administrative, mai ales în momentul în care sunt identificate porniri de natură separatistă", a spus analistul.

În opinia sa, ceea ce se întâmplă în prezent în regiune este "un exemplu negativ". "Ceea ce se întâmplă Cataloniei, culoarul către care se duce, este cel care trebuie să fie lecția învățată pentru oricine ar face o asemenea separare, cu precădere acele regiuni separatiste excepționaliste, în care motivația este una de a nu mai da din resursele proprii către un buget central, deci să evite solidaritatea — o situație care produce probleme majore în legitimitate de natură morală a unor asemenea demersuri", a evidențiat el.

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluție care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un "stat independent care ia forma unei republici", au anunțat agențiile internaționale de presă. Rezoluția a fost adoptată cu 70 de voturi "pentru", 10 "împotrivă" și două abțineri, a declarat Carme Forcadell, președintele legislativului regional de la Barcelona, ce are 135 de locuri, potrivit Reuters și DPA.

sursa: agerpres.ro