Jurnalista rusă de la publicația „Komsomoliskaia Pravda”, Daria Aslamova, care acum o săptămână n-a fost lăsată să intre în Republica Moldova, deoarece a ascuns adevăratul scop al vizitei, susține deschis separatismul de pe teriotriul Spaniei – independența Cataloniei.

Ziarul rus „Komsomoliskaia Pravda” a publicat ieri un material realizat de către Daria Aslamova despre manifestațiile stradale din Catalonia, care au drept scop desprinderea regiunii de Spania. Așa cum era de așteptat, din cele expuse de Aslamova în „KP”, trebuie să înțelegem cât de important este faptul ca regiunea Catalonia să-și câștige independența față de Spania. De altfel, nicio revelație, pura politica a Kremlinului care susține mișcările separatiste nu numai în spațiul ex-sovietic.

În materialul propagandistic sunt atașate mai multe fotografii printre care și una cu Aslamova în care jurnalista și-a înfășurat corpul cu drapelul Cataloniei, sub care se cere independența regiunii spaniole.

Aslamova vorbește despre cât de barbare sunt autoritățile din Madrid, cât de rece este Europa la fărdelegile din Catalonia și îl citează pe Lenin în legătură cu democrația, mai exact „cât de prost regim politic este democrația”. Ziaristă nu crede în independența Cataloniei fără vărsări de sânge, deoarece a văzut o mulțime de războaie și revoluții. Și aici Aslamova nu minte. Într-adevăr, Daria Aslamova este o jurnalistă foarte cunoscuta în Federația Rusă în special după ce a reflectat pe larg evenimentele din 2014 de la Kiev, apoi a scris despre victoria rușilor, dupa anexarea Crimeei, iar într-o discutie cu Serghei Lavrov, i-a reprosat acestuia că autoritățile de la Moscova nu recunosc independența Donbasului.

Toate materialele au fost realizate de la fața locului. În 2014, a fost la EuroMaidan (protestele pro-europene din Ucraina) de unde a lansat falsuri despre cele întâmplate la Kiev. A fost de nenumărate ori în Donbas în timpul luptelor, de unde, la fel, a prezentat într-o manieră propagandistică criza din estul Ucrainei și a făcut poze cu mercenarii Kremlinului din Donbas.

Așa cum am menționat, Federația Rusă este interesată să susțină orice tendință separatistă din care ar avea de câștigat și folosește în acest sens presa și alte metode meschine cum ar fi hackerii. Deși Serghei Lavrov a spus încă săptămâna trecută că Moscova susține integritatea Spaniei, în Catalonia s-a văzut implicarea Rusiei pe segmentul ciberbetic. Publicația El Pais a dezvăluit modul în care hackerii Kremlinului au susținut pe larg prezența online a separatiștilor catalani. Totodată, trâmbițele media controlate de Moscova: Pervîi Kanal, Russia Today, Ria Novosti, Rossia 24 și altele au realizat o mulțime de știri, elemente pure din războiul informațional al Moscovei, care au prezentat referendumul din catalonia drept un eșec total al UE.

În plus, la manifestațiile stradale din Catalonia în susținerea independenței, au fost surprinse mai multe persoane cu steaguri ale „Republicii Populare Donețk” sau cu elemente simbolice comuniste. Vedeți imagini mai jos. 

Amintim că la 27 septembrie Daria Aslamova, care urmă să-l intervieveze pe preşedintele Igor Dodon, a fost oprită pe Aeroportul din Chişinău, fiind nevoită să plece înapoi în Rusia, via Bucureşti, anunța agenția TASS. 

Președintele Dodon a reacționat imediat la acest scandal provocat de jurnalistă, publicând și o postare pe rețele de socializare: 

„Sunt indignat de interdicţia de intrare pe teritoriul ţării pentru jurnalista ziarului „Komsomolskaia prava”. Şovinii rusofobi din birourile guvernamentale depășesc orice limite. În prezent, pentru fiecare jurnalist din Rusia care intră pe teritoriul ţării noastre, trebuie să-i fie expediată o invitaţie personală. La miezul zilei voi avea informația deplină despre motivele deportării jurnalistei Daria Aslamova. Interviul va avea loc în orice condiții. Aici sau la Moscova”, a menționat nemulțumit Dodon.

Jurnalista din Rusia, căreia i-a fost refuzată intrarea în R. Moldova, a lansat mai multe declarații mincinoase în paginile cotidianului „Komsomolskaia Pravda” cu privire la incidentul de pe Aeroportul Internaţional Chişinău. Ea a pretins că ar fi fost agresată de către polițiștii de frontieră, chiar dacă le-a comunicat scopul vizitei, inclusiv faptul că a fost invitată de președintele țării în vederea unui interviu. Aslamova a făcut publică și o fotografie pe care se pot observa urme de violențe. Serviciul de presă al Poliţiei de Frontieră a declarat, însă, că afirmaţiile jurnalistei ruse nu sunt adevărate.

Ulterior Poliția de Frontieră a afăcut public un material video drept dovadă a faptului că Aslamova a mințit că a fost agresată de către ofițerii moldoveni. Conform materialului emis de către PF Aslamova la intrare prin Aeroportul Internațional Chișinău s-a făcut „a uita” limba rusă, vorbind doar în limba engleză. Aceasta a ascuns scopul vizitei, declarând că este o simplă turistă, pe când aceasta fusese invitată de către Dodon.