Aşa dar, dragi prieteni, după cum am promis, partea II - cum se coordonează comunicatele de presă cu participarea lui Igor Dodon (şi nu numai), cum este implicată Fundația Gorceacov și nu numai în Republica Moldova, dar şi cum participă în toate aceste activităţi ”experţii” din Republica Moldova (ar fi numai unul oare?).

Vom începe cu Găgăuzia noastră, despre care scriam anterior, că în contextul politicilor de reintegrare a regiunii transnistrene, autorităţile ar trebui să se gândeascîă cum noi vom reintegra şi Găgăuzia în spaţiul unic al Republicii Moldova. Şi asta pentru că Fundaţia Gorceacov a implementat diferite proiecte în reiune, precum şi cele cu participarea cetăţenilor Republicii Moldova, preponderent din Găgăuzia. ---

Unul din proiecte este - aşa zisul forum Slaveanscaia Integraţia (Славянская Интеграция) la care au participat “slavonii” noştri din Găgăuzia. Ce au găgăuzii noştri cu slavonii din Rusia, Belorusia şi Ucraina eu nu înteleg. Deci vorbim despre persoane, originare din Republica Moldova şi după cum se vede din poză sunt tineri şi neliniştiţi.

imaginea de pe o reţea socială a forumului Slaveanscaia Intergaţia

Arhiva arată şi corespondenţa între Fundaţia lui Gorceacov şi Başcanul Găgăuziei Irina Vlah, care solicită asistenţă în asigurarea cu pretinsa panglica a Sfîntului Gheorghe. Şi această solicitare vine cu prilejul celei de-a 72 aniversare a Victoriei poporului sovietic în Marele război pentru apărarea patriei. Defapt acesta nu este unicul demers al Irinei Vlah către Fundaţie.

Istoria despre “moldovenişti”

O altă corespondenţă merita atenţia noastră. Aici vorbim despre invitaţia adresată Fundaţiei Gorceacov pentru a participa la Forul “Государственность Республики Молдова в контексте преодоления последствий Приднестровского конфликта и иных актуальных вызовов времени”.

Acest eveniment a fost organizat de către Mişcarea Civică «Государственность –Statalitate», Organizaţia obştească “Общественная организация «Русская община Республики Молдова»”, cu suportul Centrului pentru Ştiinţă şi Culura Rusă în Republica Moldova (Российского центра науки и культуры в РМ). Despre acest eveniment a şi informat o altă organizaţie rusească cu ramificări în Republica Moldova, aşa zisul Izborschii Club (Изборский Клуб Молдова). Parcă nimic straniu, dar asta până am dezarhivat şi alte materiale, în special corespondența între reprezentantul Fundaţiei Gorceacov cu un oare care Kolea. Solicitarea este pe data de 24 iunie 2016, ora 18.32 şi acest Kolea răspunde la 18.54. Defapt solicitarea constă în următoarele:

“Kolea, salut! Povesteşte-mi, dar ce fel de adunare asta a fost şi din ce tabără sunt baieţii? (Kоль, привет! Расскажи мне, а че это было за собрание и какого лагеря ребята?)

Şi Kolea îi răspunde peste practic o oră şi ceva (ţinând cont de diferenţa de fus orar între Moscova şi Federaţia Rusă):

“Stranie adunare. Am fost invitat. Seamănă cu “spălare de bani”, dar până când nu înteleg din ce surse. Familiile menţionate - “moldovenişti cunoscuţi”. Însă pregătirile au fost semiilegală. Emil Ciobu - conducătorul “Partidului”, prof la catedra vecină a facultăţii mele. I. Căldare- jurnalist, bloger. Stă la “dotare” la Plahotniuc. M. Lupaşco-jurnalist, a fost membru PCRM. La moment “pictor liber”.

Mulţi din cunoscuţii mei a fost foarte sceptici. În deosebi când au aflat că #socialiştii nu au nimic cu asta. Eu nu ştiu din ce tabără sunt”

Originalul răspunsului lui Kolea în rusă “Странное мероприятие. Меня на него звали. Очень похоже на отработку денег, но пока не до конца понимаю чьих. Указанные фамилии - это известные молдовенисты. Но подготовка была полуподпольная. Э.Чобу - лидер "Патрии", препод на соседней кафедре моего факультета. И.Кэлдаре - журналист, блогер. Сидит на прикорме у Плахотнюка. М.Лупашко - журналист, был членом ПКРМ. Сейчас свободный художник. Многие мои знакомые скептически отнеслись к этой идее. Тем более когда узнали, что социалисты к этому не имеют отношения. Я не знаю из чьего они лагеря.”

screenshot-ul corespondenţei reprezentantului Fundaţiei Gorceacov şi Kolea

Prelungirea istoriei cu Kolea

Am încercat să aflăm cine este acest Kolea. Din adresa electronică am putea presupune că este Nicolae Ţveatcov. Răscolind prin arhiva prezentată găsim şi altă corespondență care arată copia scanată a domnului Ţveatcov.

copia scanată a domnului Ţveatcov

Dar în toată arhiva mai apar note scrise de Kolea pe diferite domenii, inclusiv şi situaţia cu privire la campania electorală din 2016, dar şi note analitice din 2015 despre “Situaţia vorbitorilor de limbă rusă în Moldova” «Положение русскоязычных в Молдавии» (DOCX link direct), în care descrie rolul limbii ruse şi autonomiilor: “Pentru a întoarce Moldova în zona de influienţă directă a Rusiei este necesar de a se debarasa de paradigma învechită a consensului public. Aceast indicator abstract a fost de înțeles pentru "poporul sovietic", dar complet străin față de autoritățile moldovenești actuale și de curatorii lor. Vorbim despre 12 oraşe: la NORD - Bălţi, Soroca, Ungheni; CENTRU - Chişinău, Orhei, Hânceşti; SUD - Cahul, Comrat, Taraclia; EST- Râbniţa, Tighina (Bender), Tiraspol. 9 din 12 oraşe - vorbitori de rusă. Direcționați loialitatea lor către ajutorul direct al Rusiei. Formarea bomondului "tineret pro-rus". Vorbim de o planificare pe termen mediu, de 3-5 ani, care va permite formarea unei generaţii a tinerilor specialiști orientați către Rusia în diverse domenii: economie, drept, jurnalism, politică, producție și agricultură. Numărul de tineri în echilibrul uscat nu trebuie să depășească 100-120 de persoane. Ei vor ţine/duce tonul discuțiilor publice. Implicarea companiilor rusești în finanțarea campaniilor publicitare, activități de creare a unei imagini moderne pozitive a Rusiei. Astfel de produse au fost deja dezvoltate. Ei au nevoie doar de sprijin logistic pe teren. Campaniile rusești din Moldova au astfel de capacități.”

Şi iarăşi se menţionează despre rolul businesului rusesc, inclusiv şi cel din Republica Moldova, dar am atras atenţia asupra acestui subiect şi în prima parte a acestui articol.

Şi spre finalul articolului puţin corespondenţa administraţiei prezidenţiale

În primul rând atrag atenţa că arhiva ne arată relaţia Fundaţiei cu administraţia prezidenţială, unele forţe politice apropiate sau afluente Partidul Socialiştilor din Republica Moldova.

Prima corespondenţă este între actualul consilier prezidenţial Corneliu Popovici, care la data de 11 ianuarie curent informează Fundaţia despre vizita lui Igor Dodon la Moscova şi lecţia lui la #MГИМО. Prin acest demers consilierul prezidenţial invită reprezentanţii Fundaţiei la eveniment, precum şi cere asistenţă în invitarea mediului academic şi jurnaliştilor. Totodată “cumpără” invitaţii cu eventualele cadouri de carte din partea lui Igor Dodon (facându-se referinţă la cartea Istoria Moldovei). Tot odată în acest demers se menţionează mai multe evenimente organizate de către Fundaţia Gorceacov cu susținerea lui Igor Dodon.

screenshot

O altă discuţie (din ianuarie 2017) ţine de reacţiile unor “personalităţi” cum ar fi Evghenii Vinocurov ( doctor în economie, Director al Centrului de Cercetări Integraţioniste a Băncii Euroasiatice de Dezvoltare) la intenţia lui Igor Dodon de a semna Memorandumul de Intenţie cu privire la cooperarea Republicii Moldova şi Comisia Economică Euroasiatică.

screenshot

Astfel Evghenii Vinocurov consideră ca asta este o joacă, care în curând se va termina, deoarece Republica Moldova este pierdută pentru UEAE şi Igor Dodon nu poate face nimic pentru a “întoarce” Moldova spre integrarea euroasiatică.

Merită atenţie şi faptul că unii susţinători şi activişti a Partidul Socialiştilor din Republica Moldova coordonează cu Fundaţia Gorceacov informaţia pentru presa din Republica Moldova, în particular evenimentele cu participarea lui Igor Dodon.

screenshot corespondența cu textele de coordonare

Mesajul este sub denumirea (“texte pentru coordonare”) şi este semnată (cel puţin trimis) de pe adresa electronică a Olesei Zavarscaia. Am încercat să aflu cine este această persoană şi google.com nu uită tot, ca şi alte surse media din Republica Moldova. Astfel Olesea Zavarscaia este jurnalist de profesie (vedeţi şi profilul de pe facebook.com), a fost activista a organizaţiei Moldova Tânără, care pe timpuri făcea parte din aripa tânără a PCRM. O altă investigaţie arată că este “apropiată” deputatului Partidului Socialiştilor Republicii Moldova Grigore Novac. Totodată “textul coordonat” cu reprezentanţii fondului Gorceacov coincide cu comunicatul de presă emis de Asociaţia Obştească „GARDA TÎNĂRĂ” cu titlul “ Игорь Додон: Радует, что молодежь интересуется евразийской направленностью внешнего вектора”.

textul comunicatului de presă

Tot odată Olesea Zavarscaia nu a uitat să raporteze “stapinilor” şi despre publicarea materialului respectiv:

raportul către stăpâni

Din câte se cunoaşte “Garda Tânără” la moment este afiliată PSRM ca organizaţie de tineret.

Un alt caz de coordonare a comunicatelor de presă se confirmă prin corespondenţa cu reprezentanţii Fundaţiei Gorceacov. Acum însă vorbim de nimeni altul decăt Mihail Davydov - Conducătorul Centrului Rus de Știință și Cultură din Chișinău, Reprezentanța Rossotrudnicestvo în Republica Moldova (o altă “fundaţie” rusă cu rădăcini adânci în Republica Moldova). În acest caz se coordonează informaţia cu privire la participarea delegaţiei Republicii Moldova la Festivaţul Tineretului şi Studenţilor de la Soci în octombrie 2017.

Ca să prelungim cu deputaţii socialişti, în mesajele din arhivă este informaţia despre deputatul socialist, care a avut un mesaj către reprezentantul Fundaţiei Gorceacov. În textul anexat se menţionează informaţia despre un abiturient al unei instuţiei de învăţământ din Sankt Petersburg în domeniul media şi comunicaţii.

Tot acest deputat a coordonat şi alte întrebări cu Fundaţia Gorceacov. In acest caz vorbim despre evenimentul din 7-9 decembrie 2016 la care a participat şi Igor Dodon. Evenimentul a fost pe larg reflectat în presa afiliată din Republica Moldova şi Federaţia Rusă. În cazul nostru deputatul a coordonat programul şi lista invitaţilor la eveniment.

În loc de concluzii:

  1. Pentru a consolida influența sa în Europa Centrală și în particular în statele din fost spaţiu URSS, Federația Rusă foloseşte diferite metode a razboiliui hibrid: șantaj energetic, finanțarea directă a partidelor pro-ruse şi organizaţiilor nonguvernamentale “afiliate” acestor partide, diferite fundaţii caritabile din partea companiilor rusești. Pregătirile către federalizare, impărţirea în “ai săi”, “restul” şi “LEPĂDĂTURI”. Formarea opoziției interne pentru activități separatiste şi de ce nu teroriste. Instigare la război. Orice punct de vedere diferit de cel rusesc este marcat ca Russofob. Iar sponsorul acestei activități în Europa este guvernul rus, acoperindu-se cu organizații independente presupuse, non-profit, Fundaţii gen Gorceacov şi multe altele.

  2. Cu toţii ţinem minte care a fost reacţia lui Igor Dodon la unele proiecte finanţate de către o organizație pentru democrație. Diferența însă știți care e? Această organizație ca și cele beneficiare prezintă informații despre toate proiectele, dări de seamă la autoritățile competente, etc. Ce avem noi în cazul Fundației Gorceacov și “beneficiarilor” din Moldova - NIMIC.

  3. Prin tot ce face Igor Dodon cu partidul său și toate organizațiile sale “non-profit”, “Soluții”,“Gărzi tinere” mai nou “bătrâne”, ”monopoluri” și așa zisă presă echidistanță arată defapt care este esența sa. Și credeți-mă esența nu este una de interes național al țării, este unul în interesul ”părintelui său strategic” Guvernarea de la Kremlin. Nouă însă ne ramâne să facem anumite concluzii, evident dacă o mai putem face.

  4. Un alt motiv de ingrijorare pentru noi, este acest tandem al Alianței de Guvernare cu PSRM (necătând la o răcire după “joaca” cu Armata Națională, sau mai bine zis joaca de-a securitatea), care va ”renaște” atunci când este confortabil, Legea votului mixt o dovedește cu lux de amănunte acest lucru.

  5. Problemele de sistem în diferite domenii, cu părere de rău persista, și asta necătând la un proces continuu de reforme - 8 ani. Reforma justiției "dă roade" :( În sistemul penitenciar 3 decese cu mari semne de întrebare... Ministrul Justiției, într-o emisiune TV spunea că oamenii mor singuri, cel puțin eu așa am înțeles... Securitatea e la pămînt, alte domenii sunt tot pe acolo...

Și cineva vrea să mă convingă că ei nu se joacă de - a țara!?

Între timp cei de la Kremlin nu dorm, ei se pregătesc să atace din nou... Care va fi următoarea țintă în Moldova?

Я ещё раз Хочу искренне поблагодарить InformNapalm и Ukrainian Cyber Alliance за предоставленную информацию.

Acest articol a fost scris în baza informațiilor arhivate prezentate de către InformNapalm și Ukrainian Cyber Alliance.