PSRM a pierdut ieri un deputat. Alexandr Nesterovschi a anunțat că pleacă la ȘOR. Acum, PSRM cere ca organele de drept să investigheze cazul pentru că sunt suspiciuni că deputatului i s-au oferit bani ca să plece.

Recrutarea lui Nesterovschi ne arată două lucruri:

  1. ȘOR are finanțare atât pentru proteste, PR, organe de presă cât și pentru recrutări, adică Moscova finanțează bine.
  2. Se confirmă încă o dată că Partidul ȘOR a ajuns preferatul Moscovei, este văzut ca instrument principal pentru atingerea scopului: înlăturarea prin orice mijloc a actualei puteri și schimbarea ordinii constituționale.

PSRM ar putea să tragă niște învățăminte și ar trebui să o facă până nu e prea târziu.

Nu trebuie să se mai lase folosit de Moscova, nu trebuie să mai fie un simplu instrument.

După cum se vede în ultima vreme, Kremlinului puțin îi pasă de scorul lui ȘOR sau al PSRM. Îi folosește pe ȘOR și pe Dodon în războiul hibrid. De la mesaje diversioniste care în timp scad credibilitatea în ochii publicului-Ucranina atacă Transnistria și până la organizarea unor proteste și cooptarea unora care să provoace violențe. Moscova vrea să împiedice prin orice formă progresul Moldovei, dar are timpul limitat. Știe că dacă va fi nevoită să înghețe conflictul din Ucraina, atunci și șansele de a mai controla Republica Moldova scad. De aceea, este și o presiune enormă acum și se aruncă resurse nelimitate în joc.

PSRM ar trebui să se gândească că din 24 februarie 2022, Moscova și-a distrus imaginea de forță, a dovedit că are o armată mult mai slabă față de imaginea proiectată și puterea ei s-a diminuat considerabil. În niciun caz, Moscova nu mai înseamnă viitor.

De aceea, dacă se mai lasă folosit, s-ar putea să ajungă un partid destructurat și de această operațiune să se ocupe chiar ȘOR.

Sunt mulți cetățeni rusofoni în Republica Moldova care nu sunt de acord cu acest război. Și în electoratul PSRM se pot vedea că există oameni mai degrabă neutri și chiar dacă nu sunt de acord cu actuala guvernare nici nu vor violențe și acte iresponsabile pe teritoriul lor.

PSRM trebuie să se distanțeze de Dodon care a ajuns un cal mort și să încerce să iasă din sfera de influență rusă. Poate părea utopic acum, dar asta i-ar putea da o șansă în viitor.

Altfel vor rămâne prinși la mijloc, între forțele pro europene și kamikazele rus, Șor.

Pot adopta o politică de neutralitate și pot construi în jurul valorilor de stânga modernă. Stânga putinistă va muri după război.

Cristian Hrițuc,
analist politic român