Ultimul sondaj de opinie apărut ieri în Moldova confirmă faptul că forțele pro-europene sunt mult în spatele principalului partid pro-rus. PSRM conduce în sondaj cu 39%, PAS, DA și PDM abia ajung la 29%. Celelalte partide pro-europene, PL și PPEM sunt la 2% și dacă s-ar organiza alegeri săptămâna viitoare, nu ar trece pragul.

--- Avem o situație previzibilă, pe care am mai descris-o la finalul lunii martie, partidele pro-europene rămân cu același handicap, dar îngrijorător este faptul că nu reușesc să iasă din strategia perdantă în care s-au lansat. Am spus și în analiza de la aceea dată că, după alegerile din 2018, trebuie făcută o alianță a principalelor partide pro-europene, pentru a reuși astfel să impună un guvern care să își asume continuarea parcursului european al Moldovei.

Datele din sondajele realizate în ultima vreme converg spre aceeași concluzie. PSRM va fi câștigătorul detașat al alegerilor din 2018. Forțele pro-europene trebuie să ia în calcul scenariile de lucru pentru această ipoteză. Se pot face simulări, calcule și se poate vedea că o guvernare pro-europeană poate fi asigurată doar prin constituirea unei mari alianțe. Alianța poate fi făcută post electoral, după scrutin, dar lucrurile se pregătesc înainte și nu în ultima clipă. Fără discuții prealabile, fără anumite linii roșii trasate nu se va putea ajunge la un consens care să și dureze.

După vizita întreprinsă de Plahotniuc în SUA am putut observa în interviul dat de șeful PDM portalului știripesurse.ro o abordare mai constructivă, fără atacuri dure la adresa opoziției și cu un mesaj care pare o invitație la dialog: „PDM are un obiectiv post electoral foarte clar, acela de a menține Moldova pe calea europeana. Și asta pentru că noi înțelegem că aceasta e zona care ne va permite să ne dezvoltam mai rapid, nu atât datorită fondurilor primite, cât a expertizei și a unor programe de dezvoltare care deja și-au confirmat efectul pozitiv în cazul altor state care au fost în situația Moldovei."

--- Plahotniuc își asumă și obiectivul pro-european dar și faptul că este vremea discuțiilor pentru alianțe. Mesajul său este o mână întinsă opoziției de dreapta. Probabil, acest lucru este și ca urmare a vizitei la Departamentul de Stat al SUA, a efectului discuțiilor de acolo, a analizelor făcute împreună cu oficialii americani.

SUA a fost întotdeauna mai pragmatică și a înțeles mult mai bine ca Bruxellesul jocul în zonă. Americanii negociază cu toate forțele pro-europene din Moldova, nu își pun toate ouăle într-un coș. Așa au făcut și în România, așa fac peste tot unde au interes. Până la urmă, este normal să adopți poziția pragmatică și să încerci să maximizezi rezultatul prin orice gest politic pe care poți să îl faci. Din păcate, Buxellesul, datorită influenței politice pe care o are PPE, precum și unii europarlamentari români, cu prea puțină experiență, adoptă o poziție de forță, refuză negocierile cu toate părțile, iar acest lucru nu face decât să întrețină o stare de ostilitate permanentă între tabere și să îi ofere lui Dodon gloanțe în bătălia politică. PPE a mai greșit o dată când a preferat să aibă un singur partener de dialog, l-a susținut pe Filat până în pânzele albe iar rezultatul îl știm cu toții. Azi, PLDM se zbate între 1 și 3%, partidul este istorie.

România, SUA și UE trebuie să fie mediatori între forțele pro-europene din Moldova. Trebuie să încerce să își atingă obiectivul dorit, păstrarea Moldovei pe linia pro-vest. Acest lucru va fi posibil doar cu o mare coaliție a partidelor pro-europene, iar atâta timp cât PDM va fi partid parlamentar, de voie, de nevoie, trebuie introdus în această ecuație. Este nevoie de o forță externă care să medieze conflictul și să asigure echilibru, să pună la masă toate forțele pro-europene, să facă un road map, ca după alegeri să se poată trece imediat la constituirea alianței de guvernare. Altfel, PSRM va putea coopta un partid la guvernare și, având puterea absolută, va conduce liniștit țara pe un drum cu sens unic. Spre Rusia.